Tänk dig ung!

29 september, 2011 kl. 07:21 | Publicerat i Kropp & Sinne, Lustiga fenomen :-), Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

..
..

Av Carolina Chreisti Eriksson

Ålder är bara en siffra. Ett uttryck som är mer aktuellt än ­någonsin.Vi förklarar ­fördelarna med att leva ­ålderslöst!

Känner du dig yngre än din ålder? Bryr du dig inte om huruvida det du gör eller hur du klär dig anses ”rätt för din ålder”? ­Grattis, i så fall tillhör du samma exklusiva skara av personer som Madonna, Mick ­Jagger och Elton John. I alla fall om man får tro författaren ­Catherine Mayer, som har skrivit boken ”Amortality: the pleasures and perils of living agelessly” som kom ut i våras.

Hon myntade begreppet ”amortality” för att ­beskriva ett nytt sätt att leva som blir allt vanligare i dag – ålderslöst.

Gränserna har suddats ut

Catherine Mayer menar att gränserna för olika åldrar har suddats ut och att det har blivit svårare att hitta ledtrådar till en persons ålder med hjälp av hans eller hennes yttre. Barn klär sig som vuxna och deras föräldrar klär sig i sin tur som tonåringar.

Men ålderslöshet är inte detsamma som att försöka stoppa åldrandet. De ålderslösa är ­snarare en grupp personer som tar avstånd från samhällets ­förväntningar på kronologiskt åldrande.

Det handlar om att inte bry sig om vad som anses ”lämpligt” för en viss ålder, att vägra låta sig definieras av ett nummer. De ­ålderslösa frågar sällan sig själva om deras beteende är passande för deras ålder. De utgår från att alla möjligheter är öppna – jämt.

När de är i tonåren eller i ­tjugoårsåldern utmärker de sig ­genom att framstå som ovanligt erfarna. Senare i livet verkar de däremot vara yngre än de är.

Ålderslösa prioriterar ofta att jobba längre i stället för att gå i pension, och de väljer äventyr framför lugn och ro. De lever i princip på samma sätt från sina sena tonår ända fram till döden, och de gör – och köper – i stort sett samma saker nu som då.

Läs mer: Tänk dig ung! | Wellness | Aftonbladet

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.