Stekspaden kan vara giftig

21 oktober, 2011 kl. 10:13 | Publicerat i Barn, hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Livsmedelsverket: Det är mycket svårt att uppskatta hur mycket man får i sig

Av Susanna Vidlund

De finns i nästan vartenda svenskt hem.De svarta köksgeråden.Stekspadarna och slevarna som vi rör runt i grytorna med.Men vad många av oss inte tänker på är att de faktiskt kan vara giftiga.Det uppger Livsmedelsverket i en ny rapport.

– Uppvärmning är en riskfaktor. Överföringen av ämnen ökar med tiden och temperaturen och om det är ett fett livsmedel som ämnena löser sig i, säger Kettil Svensson som är toxikolog vid Livsmedelsverket till Aftonbladet.

Hormonstörande

Livsmedelsverket har gjort en genomgång av förpackningsmaterial, köksredskap och behållare av plast som livsmedel kommer i kontakt med, som skulle kunna innebära hälsorisker för konsumenterna.

Det handlar om ftalater, perfluorerade ämnen, tungmetaller och vissa aminer som kan finnas i förpackningar eller i husgeråd.

Ämnena finns i konservburkarna, i pizzakartongerna, i mikrovågsförpackningar för popcorn, i delikatessförpackningarna med soltorkade tomater i olja, vitlök i olja och pesto.

Effekterna kan vara hormonstörande, fortplantningsstörande eller ha neurotoxiska effekter.

Läs mer: Stekspaden kan vara giftig | Nyheter | Aftonbladet

Fakta / De farliga förpackningarna:

Pizzakartonger/livsmedelsförpackningar innehållande returfiber som kan innehålla resthalter av olika kemiska ämnen, samt förekomst av mikrorganismer.

Impregnerat papper framställs bl.a. av perfluorerade ämnen i exempelvis mikrovågsförpackningar för popcorn. Överföring av fluortelomerer har påvisats i högre halter just från dessa förpackningar.

Överföring av ftalater sker främst från PVC-förslutningen i burklock på delikatessförpackningar av glas som innehåller tomater i olja, vitlök i olja, pesto mm.

Överföring av ftalater kan också ske från PVC-film och enstaka husgeråd av PVC-plast.
Husgeråd som utsätts för höga temperaturer i exempelvis mikrovågsugn eller som är av melaminplast eller nylon som är importerade från länder utanför EU har identifierats som möjliga hälsorisker.

KÄLLA: LIVSMEDELSVERKET

Mer info: Stekspadar minitest

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.