Aggressivare regim bryter mot reglerna den säger sig värna

26 oktober, 2011 kl. 08:47 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Gao Zhisheng och andra, Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Gary Feuerberg
Epoch Times

Inte nog med att Kina i år fortsätter att åsidosätta grundläggande mänskliga rättigheter och internationella lagar och normer. Enligt en nyligen släppt amerikansk statlig rapport gör de en ny vändning och hävdar högljutt att de är mästare på mänskliga rättigheter och en rättsstat. Kinas ledare är inte längre på defensiven utan försäkrar självsäkert att Kina har gjort anmärkningsvärda framsteg på området.

Congressional-Executive Commission on China (CECC) som skapades av den amerikanska kongressen i oktober 2000 med uppgift att bevaka mänskliga rättigheter och rättsprinciper i Kina, drog den slutsatsen i sin 345-sidiga årliga rapport till presidenten och kongressen som släpptes den 12 oktober. Rapporten omfattar perioden hösten 2010 till hösten 2011.

– Detta år fick se en av de värsta nedslagen mot oliktänkande i nutid. Kinesiska tjänstemän ignorerade helt enkelt sina egna lagar och internationella normer för att kunna gripa, undanröja och häkta ett stort antal människorättsaktivister, konstnärer och advokater, sade kongressledamoten Chris Smith från New Jersey, ordförande i CECC.

Kinesiska tjänstemän bryter mot straffrätten genom att anklaga människor som de ogillar för ”omstörtande verksamhet”, ”splittring”, och ”störande av samhällsordningen”. Genom användning av dessa uttryck i lagen sätter de ”arbetarnas talespersoner, författare, internetskribenter, demokratiförespråkare och tibetanska och uiguriska skribenter, samt journalister som engagerat sig i fredliga yttranden och samlingar, i fängelse”, enligt rapporten.

Inte nog med att Kinas rykte när det gäller mänskliga rättigheter under de gångna åren inte har förbättrats, säger CECC-rapporten, i vissa områden blir det allt värre. Kommissionen noterade att Kinas tjänstemän ignorerar de lagar som finns till för att skydda mot godtyckliga fängslanden, och har stärkt lagar så att de kan användas som verktyg i förtrycket.

Under 2011 rapporterades många fall av ”saknade” eller ”försvunna” personer. De hade arresterats, men ringa eller ingen information lämnades ut om var de fanns, eller eventuella anklagelser mot dem. Under första halvåret 2011 blev många advokater och rättsaktivister som är kända för att stå upp för känsliga rättsfrågor och grupper, bortförda med tvång och försvann. Den situationen ficki april  kritik från FN:s arbetsgrupp om påtvingat ofrivilligt försvinnande (U.N. Working Group on Enforced or Involuntary Disappearances, UNWGEID).

CECC-rapporten citerar Kinesiska Människorättsförsvarares (Chinese Human Rights Defenders) rapport som säger att ”Minst 22 kända kinesiska rättsförespråkare – inklusive den välkände konstnären Ai Weiwei, petitionären Zhou Li och författaren Gu Chuan – hade förts bort med våld och försvunnit.

När det gällde Ai Weiwei vägrade myndigheterna att underrätta hans familj om anklagelserna mot honom eller var han befann sig, och förvarade honom på hemlig ort. Ai hölls i en cell utan fönster och åtföljdes av två vakter under de 81 dagar han hölls fängslad. Myndigheterna släppte först i juni Ai mot borgen, på villkor att han inte gav intervjuer eller använde Twitter.

I strid mot internationella regelverk har regimen gjort ett utkast till en revision av rättsskipningen som skulle legalisera försvinnanden.

Under 2011 fann kommissionen rapporter om officiella kampanjer för genomdrivning av befolkningsplanering ”i vilka tjänstemän använde våldsmetoder för att tvinga medborgare att sterilisera sig eller göra abort eller betala höga böter för att ha fått barn utanför planen.

En sådan kampanj började i mars 2011 i Yangchun i Guandongprovinsen. Dess primära syfte var att sterilisera mödrar med två döttrar och ”genomförandet av ’botemedel’ mot graviditeter utanför planen”, med andra ord tvångsaborter.

I Shandongprovinsen rapporterades i september 2011 att lokala tjänstemän för familjeplanering tvingade en kvinna till abort när hon var i sjätte månaden. Anledningen: hennes make hade varit tre månader yngre än den lagliga giftasåldern vid den tid då barnet avlades.

I Fujianprovinsen rapporterades i oktober 2010 att lokala tjänstemän för familjeplanering förde bort en kvinna som var gravid i åttonde månaden. De tvångsinjicerade henne med en substans som aborterade fostret.

I minst åtta jurisdiktioner på provinsnivå har det lokala styret talat klartext – ”gör allt som är möjligt” – för att genomföra tvingande åtgärder för befolkningsplanering i år, inbegripet inspektion av spiraler, insättning av spiraler, graviditetskontroll och till och med sena aborter och steriliseringar.

Enligt flera rapporter som kom i maj 2011 sade CECC att den officiella implementeringen av policyn för befolkningsplanering resulterade i att barn fördes bort olagligt och såldes av lokala tjänstemän.

”Från år 2000 till 2005 rapporterades att tjänstemän som arbetade med familjeplanering i Hunanprovinsen tog minst 16 barn – som påstods vara födda i strid mot policyn för befolkningsplanen – från deras familjer och sålde dem till lokala barnhem. I många av de rapporterade fallen tog tjänstemän barnen när familjerna inte kunde betala de kraftiga böter som ålagts dem för att ha brutit mot befolkningsplanens regler”, enligt rapporten.

Den blinde, självlärde rättsaktivisten Chen Guangcheng släpptes i september 2010 efter ett fängelsestraff på fyra år och tre månader för att ha avslöjat övergrepp i form av påtvingade aborter och steriliseringar i befolkningsplanens spår. Men friheten har för Chen och hans hustru inneburit en tung, rättsvidrig husarrest, våldsamma husrannsakningar och misshandel.

Andra aktivister har blivit fängslade och misshandlade ”med ringa eller ingen grund i kinesisk lag”. Hu Jia, en människorätts- och miljökämpe; och Hada, en mongolisk rättsaktivist, hamnade i husarrest tillsammans med sina familjer, efter att deras fängelsestraff nått slutet.

– 2011 års [CECC-] rapport noterar att Kinas ledare har hårdnat greppet om det kinesiska samhället och blivit aggressivare när det gäller att åsidosätta just de lagar och internationella standarder som de säger sig upprätthålla, sade Smith.

Myndigheterna reagerade defensivt inför kraven på fredliga ”Jasminprotester” i olika städer i Kina. Med början i mitten av februari, efter protesterna i Mellanöstern och Nordafrika, dök det upp uppmaningar på internet till att fredliga ”Jasminprotester” skulle genomföras varje söndag i Kina. Ett anonymt uttalande cirkulerade i Kina, vilket uppmanade kinesiska medborgare att demonstrera för demokratiska reformer och mot korruption i Kina.

Några dagar efter att den första uppmaningen till protester dök upp på internet krävde Kinas kommunistledare Hu Jintao att ledare skulle stärka ”styret av samhället” och garantera social harmoni och stabilitet.

Det har rapporterats att myndigheterna sedan mitten av februari har arresterat, häktat, ”låtit försvinna”, satt i ”mjukt häkte” eller på annat sätt trakasserat över 200 medborgare, författare, högutbildade och reformvänliga aktivister. De har till och med förklarat jasminblommor vara kontraband och instruerat minst en blomsterförsäljare i Peking att rapportera människor som försöker köpa blommorna, enligt rapporten.

– Kinesiska myndigheter fortsätter att förfölja religiösa personer som utövar sin tro utanför statens kontroll, inklusive Protestantiska huskyrkans medlemmar, underjordiska katoliker och Falun Gong-utövare, sade Smith.

Rapporten beskriver en intensiv kampanj med syfte att förmå Falun Gong-utövare att förneka sin tro på och sin utövning av Falun Gong. Processen kallas att ”transformera genom omskolning”, och det är nu det andra året av en treårig landsomfattande kampanj. CECC-rapporten säger att den utgör en del av en vidare kampanj som har pågått i över ett årtionde.

Enligt CECC-rapporten beskriver dokument från lokala styren, partiorganisationer och andra källor en ”2010-2012 Transformering-genom-omskolning övergripande arbetsplan för attack- och konsolidering.” Dokumentet tyder på att partiet har antagit en ledande roll när det gällt att påbörja och övervaka kampanjen, vilken delas in i tre steg som beskrivs i rapporten.

Rapporten upptäckte ett dokument som anger att 610-byrån – en utomrättslig och partistyrd säkerhetsapparat som skapades i juni 1999 med uppgift att implementera förbudet mot Falun Gong – på central-, provins-, kommunal- och länsnivå, har krävt att myndigheter inom de lokala styrena ska delta i kampanjen. Det här dokumentet kallade också ”transformeringsarbetet” ett ”test på partiets förmåga att regera”.

Kommissionen består av nio senatorer, nio medlemmar i Representanthuset och fem högre administrativa tjänstemän utsedda av presidenten.

via Aggressivare regim bryter mot reglerna den säger sig värna – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.