Kinesisk kvinna dog vid tvångsabort i sjätte månaden

29 oktober, 2011 kl. 07:08 | Publicerat i Barn, Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Advokat manar myndigheter till en utredning

Leo Chen & Gary Pansey
Epoch Times

Nyligen dog en ung kvinna vid en tvångsabort i Shandongprovinsen, Kina. Medierna var ovilliga att rapportera om dödsfallet, så en släkting till kvinnan tog saken i egna händer och skrev om händelsen på internet. Många kineser har upprörts av det inträffade.

Radio Free Asia rapporterade att Ma Jihong, gravid i sjätte månaden, tvingades till ett statligt sjukhus i Lijin län, där hon avled vid aborten.

Kvinnans släkting skrev i en mikroblogg att lokala födelsekontrollmyndigheter förde Ma till ett sjukhus för en abort, eftersom hon och hennes man hade två barn sedan tidigare.

Väl där tvingade man henne att lämna fingeravtryck och göra en underskrift för att visa att man fått hennes medgivande. Operationen började vid fyratiden på eftermiddagen, men familjen blev inte uppdaterad om läget.

Vid 22-tiden blev familjen orolig och slog larm. De krävde att operationsrummet skulle öppnas. Där inne fanns det ingen personal, och Ma som inte längre andades låg på operationsbordet.

”Mas barn var inte medvetna om att deras mor hade dött och ropade på henne. Vi sökte hjälp från de lokala medierna, men ingen ville involvera sig. Så vi ber att den här historien vida sprids på internet”, skrev släktingen.

Över tusen kineser på internet kommenterade anonymt.  ”Jag är chockerad! Jag känner mig hjälplös! Jag är förbannad! Jag vill göra någonting!”, var ett typiskt svar.

Vissa uttryckte hopplöshet om att leva i Kina under det kinesiska kommunistpartiet: “Det finns ingenting du kan göra. Det här är ett samhälle under kommunistpartiet.”

Och en annan skrev: “Låt oss emigrera till utlandet, lämna det här laglösa samhället.”

Några ville vidta åtgärder. En Pekingadvokat skrev att han kunde ta sig an fallet och sade: ”Vi måste låta omvärlden känna till att medborgare inte kan underkuvas efter behag.”

Andra hade mer drastiska åtgärder i tankarna. En person skrev: ”Det är inget snack om saken att det här kommunistlandet är oerhört korrumperat. Om någon grupp planerar att agera, hoppas jag att det blir en stor och chockerande aktion.”

En Pekingadvokat, Cheng Hai, sade att det är olagligt att utföra abort utan medgivande. Födelsekontrollmyndigheternas brutalitet ledde till ett dödsfall, så de ansvariga borde ställas till svars, sade han.

Cheng nämnde att de våldsamma tvångsaborterna i Shandongprovinsen har fått skarp kritik av den modiga, blinde människorättsadvokaten Chen Guangcheng. Han sattes därefter i fängelse på falska anklagelser.

Chen frisläpptes i september förra året, men sitter i husarrest under svåra omständigheter. Hans ägodelar har konfiskerats från hans familjehem, och både Chen och hans fru har misshandlats. Hans hälsa uppges vara dålig.

Nu när ytterligare ett dödfall har inträffat, manar Cheng Hai Peking- och Shandongmyndigheter att genomföra en omfattande utredning.

via Kinesisk kvinna dog vid tvångsabort i sjätte månaden – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.