Undernärda kinesiska barn ett problem för landets ekonomi

9 november, 2011 kl. 19:37 | Publicerat i Barn, Kina, Kropp & Sinne, Mat, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Epoch Times

”Frukost: Ingenting. Lunch: Ris eller polenta, sojabönor i saltlag. Middag: Ris eller polenta, sojabönor i saltlag.”

Det här är inte ett bantningsrecept, utan den dagliga menyn för barn i fattiga delar av västra Kina. Enligt en statlig rapport förlorar Kina upp till 4 procent av sin BNP på grund av undernäring hos barn.

I en rapport i China Economic Weekly den 10 oktober sade Ma Ghuansheng från Kinas nationella institut för näring och livsmedelssäkerhet:

– Kina har nu omkring 290 miljoner barn mellan 0 och 14 år, och 15 miljoner av dem lever under fattigdomsgränsen. Mellan 12 och 36 procent av dessa är underviktiga enligt WHO:s standard. Deras tillväxthastighet är sex gånger långsammare än barn i stadsmiljö och  brist på vitamin A är fyra gånger vanligare.

Ma Guansheng sade till China Economic Weekly att undernäring hos barn leder till att de växer långsamt, får jodbrist och blodbrist, och detta leder till minskad produktivitet. 2001 beräknades produktivitetsförlusten på grund av långsam tillväxt hos barn till 16,8 miljarder yuan, för jodbrist till 19,8 miljarder, för blodbrist bland vuxna till 65,8 miljarder och för blodbrist bland barn till 259,9 miljarder. Den sammanlagda ekonomiska förlusten är 362,1 miljarder yuan, vilket är 4,01 procent av BNP.

Ma beräknade att Kinas BNP 2010 var 40,1 biljoner yuan och att förlusten på grund av undernäring var 1,6 biljoner yuan.

Liu Wenkui, vice generalsekreterare på Kinas stiftelse för fattigdomsbekämpning sade till Sound of Hope Radio den 16 oktober att många lågstadiebarn i västra Kina lider av undernäring. De har bara potatis, polenta, ris eller sojabönor att äta.

Enligt en artikel i Xinhua den 22 juni har man bara råd med två mål om dagen bland lågstadiebarnen i Tanglangqing i Luquanhäradet i Yunnanprovinsen. De äter bara potatis, vilket leder till svår undernäring. En del av barnen har aldrig sett mjölk, och några sade att deras högsta önskan är att få äta vattenmelon.

Den 24 april upptäckte en reporter för Southern Daily att 53 barn i grundskolan ”Glädjen” i Yangchengs bydistrikt i Guangdongprovinsen bara fick kall polenta med lite salt och olja hemifrån till lunch. För de barnen var till och med sojasås en lyx.

Liu Wenkui sade att Kinas stiftelse för fattigdomsbekämpning inlett en insamlingskampanj för att hjälpa barn i västra Kina så  att de kan få ett mellanmål mellan lektionerna.

Han sade att allt fler bidrag kommer in, men organisationen har kritiserats för brist på transparens och professionalism. Mellan 30 och 40 procent av donationerna kommer från allmänheten och resten kommer från näringslivet.

Forskning visar att en diet med för lite kött, ägg och grönsaker leder till undernäring. Man blir mellan tre och fyra centimeter kortare och får mellan tio och femton poäng lägre IQ. Det leder till en produktivitetsminskning på mellan 2 och 9 procent.

via Undernärda kinesiska barn ett problem för landets ekonomi – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.