Ola Wong: Tänk om ett kinesiskt mediehus vill köpa TV4

19 november, 2011 kl. 09:52 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, IT, Telekom och Media, Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,Jannike Runquist | Second Opinion

Med jämna mellanrum kommer notiser i svenska medier om de kinesiska myndigheternas försök att kontrollera landets journalistik. Second Opinion har frågat journalisten Ola Wong hur det kinesiska medieklimatet ser ut just nu.

Ola Wong, journalist och författare baserad i Kina, berättar i ett mejl till Second Opinion att censuren i Kina har skärpts på sistone.

– Just nu har medierna förbjudits att publicera nyheter baserade på uppgifter från nätet för att hindra ”falsk och osann” rapportering. Problemet är att det är ett svepskäl för att stoppa internet som källa till nyheter.

Han ser ingen ljusning i sikte förrän åtminstone partikongressen och ledarskiftet i politbyråns stående kommitté är avklarat 2012-2013.

– Det finns en uppsjö av ämnen som inte får tas upp av medierna. Dessa ämnen varierar beroende på hur politiskt känsligt ämnet är för ögonblicket och om det pågår någon politisk viktig händelse, till exempel en partikongress. Då blir det alltid blir skärpning av censuren.

En stor del av nyhetsagendan styrs dessutom av landets propagandadepartement, menar han.

– När de tycker att en nyhet ska vara förstanyhet blir den det, så nyheter som uppenbart är vansinnigt tråkiga, till exempel att Botswanas vicepresident möter Hu Jintao, blir toppnyheter. Partitidningen Folkets Dagblad är så tråkig att den får polarisen att smälta, men för de som kan tränga igenom jargongen visar den indikationer på vilken politik som gäller och vem som är på uppgång respektive på utgång.

Läs mer: Ola Wong: Tänk om ett kinesiskt mediehus vill köpa TV4 | Second Opinion

Mer info: Kina attackerar ”falska” journalister

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.