Minnesdag för en vädjan på Himmelska Fridens Torg

21 november, 2011 kl. 10:54 | Publicerat i Falun Dafa/Falun Gong, förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Från tio länder vädjade mer än 30 människor för mänskliga rättigheter i Peking 2001

Joel Chipkar
Epoch Times

På andra sidan jordklotet och långt hemifrån, tittar jag i spegeln för att se om spionkameran är synlig. Jag är i Peking, Kina, och har sytt ett hål för kameran i axelremmen på min ryggsäck. Efter att ha sett mina egna ögon i spegeln, far en blixt av rädsla genom mitt hjärta. Att bli tagen som spion i Kina är ingen småsak. De tillämpar dödsstraff för betydligt mindre brott.

Efter en rask men skakig lång promenad till Himmelska fridens torg, står jag där förfärad över dess storlek. Det är verkligen svårt att tänka sig torget fylld av pansarvagnar och studenter. Dagen är solig och kylig. Den milda, men kalla nordliga vinden träffar mitt ansikte när jag får syn på den viktigaste flaggstången. Jag anländer till mötesplatsen och står där ensam; undrar om de kommer att göra det.

Innan jag vet ordet av det, kommer de. Mer än 30 personer från över tio länder anländer för att vädja om ett slut på förföljelsen av Falun Gong. Medan de flesta sätter sig i meditation vecklar några ut en nästan fyra meter lång gyllene fana med tre jättelika kinesiska tecken, ”Sanning, Godhet, Tålamod”. Förbipasserande är chockade. Jag står orörlig och fångar händelsen med min dolda videokamera. På mindre än 30 sekunder kommer de vita polisbussrna med skrikande däck från alla håll.

Detta hände för tio år sedan.

Under de efterföljande månaderna skulle fler utlänningar från hela världen resa till Kina i ett försök att väcka det kinesiska folket och få dem att inse den orättvisa förföljelsen och förtalet av Falun Gong.

En vädjan om samvete

Den fredliga demonstrationen gav stora rubriker runt om i världen, och åstadkom på det viset en del av det vi hade föresatt oss att uppnå. Människor som aldrig hade hört talas om förföljelsen av Falun Gong visste nu om det. Och denna medvetenhet var det första steget mot att fler skulle kräva av den kinesiska regimen att stoppa förföljelsen.

Emellertid var våra hjärtan fokuserade på att förändra saker i Kina. Vår vädjan var inriktad på att tala om för folket i Kina, som är förblindad av en mediecensur, att vakna upp till verkligheten och det onda som händer på deras egen bakgård och inte blint följa en olaglig förföljelse.

Under de senaste tio åren har vi kommit att djupare förstå hur svårt det vi bad om egentligen var.

Kina har en gammal, rik kultur som ger en djup och orubblig stolthet åt dess folk. Det byggdes på läror av ära, lojalitet, medkänsla, ansvar och framför allt jakten på sanningen. Varje dynasti förstod vikten av andlighet, och även om varje förändring av en dynasti var tumultartad, levde folket i hundratals år efter förändringen i relativ harmoni.

Men den tiden som har präglats av det kinesiska kommunistpartiets (KKP) styre har dock varit annorlunda jämfört med all annan tid i Kinas historia.

Sedan de grep makten i Kina 1949 har kommunistpartiet gjort  sina egna medborgare till fiender genom att föra otaliga kampanjer mot dem och genom att vända människorna mot varandra i syfte att säkerställa partiets makt. Omkring 80 miljoner människor har fått sätta livet till som följd.

Partiet har skapat den ena krisen efter den andra; på 1950-talet orsakade regimen en massvält under det så kallade ”Stora språnget”. Den skrämmande kulturrevolutionen som inleddes under mitten av 60-talet förstörde religionen, och studentmassakern på Himmelska fridens torg 1989 släckte förhoppningarna om demokratiska reformer, sedan har vi den pågående förföljelsen av Falun Gong, tibetaner, kristna och så vidare.

Som ett resultat har varje familj i Kina mist en släkting som har utsatts för förföljelse av KKP. Men delvis på grund av denna ändlösa terror, följer många kineser blint regimen och dess propaganda.

Kinas moraliska dilemma

Under kommunistpartiets styre har Kina blivit en plats där människor tvingas leva utan trosfrihet, där människor är rädda för att säga ett felaktigt ord offentligt av rädsla för arrestering och tortyr. Och omtanken om varandra, att våga stå upp för en princip, och agera utifrån en integritet har ersatts av rädsla, avundsjuka, själviskhet och likgiltighet.

Det kinesiska folket bevittnar dagligen orättvisa gripanden, misshandel, diskriminering och avhumanisering av grupper över hela Kina. Attackerna mot uigurer och tibetaner, nedslag mot kristna underjordiska grupper och katoliker, fängslandet av människorättsadvokater, den orättvisa behandlingen av dem vars hem rivs för att berika lokala tjänstemän, hoten mot de föräldrar som protesterat över sina barn som dödades i de kollapsade skolorna under jordbävningen i Sichuan — listan är oändlig.

Under de senaste tolv åren har det kinesiska samhället också varit vittne till gripande, tortyr och dödande av Falun Gong-utövare. Tiotusentals fängslade utövare har mördats på de statligt ägda sjukhusen, för att ge bränsle åt regimens organtransplantationsturism som omsätter flera miljarder dollar.

Kinesiska tillverkare säljer förgiftad mjölk, förgiftad barnmat, utspädda eller förgiftade mediciner till konsumenter i vinstsyfte.

Jag såg en video på YouTube nyligen, där ett tvåårigt barn vandrade ut ur sina föräldrars butik på en gata i Kina, där hon blev påkörd två gånger av skåpbilar och låg döende på vägen. 18 personer gick förbi utan att stanna eller hjälpa till.

Skadorna i den moraliska samhällsstrukturen blir mer synliga för varje dag.

Från acceptans till förföljelse

Varje söndagmorgon träffas jag och min mor för att göra Falun Gong-övningarna i en närbelägen park. Ibland öppnar jag ögonen under den sittande meditationen och ser på hennes späda 70-åriga kropp där hon sitter med perfekt hållning, ögonen försiktigt slutna med ett litet leende på läpparna. Hon ser så fridfull ut. Jag minns när familjegräl och våldsamma utbrott slet genom vårt inte så lyckliga hem. Det var som en magi för mig hur under mindre än ett år denna till synes enkla andliga disciplin förde in lugnet i min familjs liv.

Det fridfulla uttrycket i min mammas ansikte står i skarp kontrast mot de chockade minerna hos de kineser som befann sig på Himmelska fridens torg för tio år sedan.

De hade glömt att i början prisades Falun Gong av kommunistpartiet för de fördelar det gav till det kinesiska folket. Metoden fick till och med ett pris av den kinesiska polisen för att ha ”fört brottsbekämpningens dygder tillbaka till Kina”.

Men bara några år efter att priset gavs, gjorde Falun Gongs stora popularitet att det korrupta kommunistpartiet kände sig hotad av denna andliga metod, vars utövare tror på principer helt oberoende av partiets ideologi. Förföljelsen inleddes 1999.

På detta svarade utövare i hela Kina med att i åratal vädja på de mest fredliga och tålmodiga sätt för att få slut på förföljelsen och garantera rätten att utöva Falun Gong. Man kunde ha hoppats att KKP skulle ha lärt sig och kunde ha ändrat kurs.

Kinesiske konsuln förklarar varför förföljelsen fortsätter

År 2006 fick världen lära sig varför kommunistpartiet har fortsatt sin kampanj mot Falun Gong. Chen Yonglin, en högt uppsatt kinesisk konsulär tjänsteman i Australien hoppade av till väst och sade i ett uttalande:

”Det kinesiska kommunistpartiet har alltid förlitat sig på våld, lögner och förespråkar ateism för att behålla sin makt. De kunde inte förstå Falun Gong-utövarnas fredliga ansträngningar att skydda sin trosfrihet. Nu känner de att de inte kan låta folk veta sanningen om vad som har gjorts mot Falun Gong i Kina”.

Se framtiden an

Idag värdesätter miljontals människor världen över Falun Gongs lära och fokuset på moral som metoden har fört in i deras liv. Det är något Kina desperat behöver.

Tio år senare har våra vädjanden fått sällskap av otaliga aktioner från andra utövare och medborgare med samma syfte.

Miljontals utövare i Kina fortsätter att driva tryckerier hemma där de skriver ut broschyrer och flygblad för att dela ut till sina medmänniskor.

Utanför Kina har Falun Gong-utövare skapat högteknologiska program för att bryta ner den kinesiska regimens internetblockad.

I och med det nya informationsflödet har över 105 miljoner kineser i och utanför Kina avsagt sig medlemskapet i kommunistpartiet och dess underorganisationer.

Tusentals regeringstjänstemän från länder runt om i världen har solidariskt stöttat Falun Gong. Miljontals människor världen över har undertecknat petitioner och skrivit brev som kräver ett slut på den olagliga förföljelsen och att ställa de ansvariga i Kina inför rätta.

Fastän detta hände för tio år sedan känns det fortfarande som det var igår. Mitt hjärta nästan hoppade ut ur bröstet när jag åkte i en rickshaw genom Peking tillbaka till mitt hotell, medan Himmelska fridens torg bleknade bakom mig. Min enda fråga var: Har vi lyckats eller inte?

Tio år senare känner jag en stor ära att ha stått med andra utövare och motsatt mig tyranniet för andras skull.

Genom historien har striden mellan gott och ont manifesterat sig i skrämmande och inspirerande berättelser. Skiljelinjen har dragits upp i sanden fler gånger än man kan räkna.

Idag har vi en innerlig önskan att fler och fler människor kommer att stå på rätt sida.

Joel Chipkar är en fastighetsmäklare och förespråkare av mänskliga rättigheter, bosatt i Toronto, Kanada.

via Minnesdag för en vädjan på Himmelska Fridens Torg – Epoch Times


Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.