Vladimir Putin får Konfucius fredspris

21 november, 2011 kl. 15:30 | Publicerat i Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Ett osannolikt pris – Konfucius fredspris – har tilldelats en likaledes osannolik kandidat: Vladimir Putin.

John An
Epoch Times

Rysslands premiärminister som lät invadera Georgien, och är beskyddare av iranska teokrater, fick ett fredspris av en kommitté, som inrättats tidigare men senare upplösts av det Kinesiska kommunistpartiets kulturministerium.

Valet av fredspristagaren tillkännagavs vid en presskonferens i Peking  den 13 november.

En av arrangörerna, poeten Qiaocheng Dharma, sade i en kommentar till Radio France Internationale att anledningen till att Putin vann priset var hans motstånd mot Natos bombningar i Libyen i våras.

Natos styrkor ställde sig på folkets sida i upproret för att störta diktatorn Moammar Gadhafi, som hade styrt landet med järnhand i decennier.

Vissa analytiker har föreslagit att ett annat budskap också skickades: det är värt att invadera och dämpa ner närliggande minoritetsregioner.

Zhao Pei, en kommentator på New Tang Dynasty Television, tyckte det var ganska ironiskt att ge en fredsutmärkelse till Putin. 1999 annekterade Putin republiken Tjetjenien och i den processen dödades mellan 25 000 och 50 000 tjetjenier, de flesta civila. Putins regering är känd för sitt aktiva förtryck av journalister och dissidenter.

”Putin själv har varit en kontroversiell person i fråga om mänskliga rättigheter”, sade Zhao.

Konfucius fredspris stiftades ursprungligen av Kinas kulturministerium för att utmana Nobels fredspris till Liu Xiaobo, en fängslad kinesisk dissident. Kommittén blev senare officiellt upplöst men återuppstod tydligen i år i en inofficiell dräkt.

Vinnaren av det första Konfucius-fredspriset gick till Lien Chan, hedersordförande i Taiwans nationalistparti. Observatörer såg det delvis som ett politiskt jippo för att förstärka idén om att ”förena” Taiwan med det kommunistkontrollerade fastlandet.

När Lien inte deltog i ceremonin för att ta emot priset gav arrangörerna 100 000 yuan i kontanter till en oidentifierad ung kvinna uppenbarligen på hans vägnar. Lien avböjde att kommentera.

Zhang Ming, professor i statsvetenskap vid Renmin University i Kina sade till Deutsche Welle att prisets tema ekar partipropaganda som försöker återuppliva Konfucius och länka den vise mannen till det moderna Kina och den kinesiska kommunistregimen.

”Den här verksamheten har trasslat in en hel del intressen och affärsmässig manipulation. Om man tittar på vad priset syftar till när den först offentliggjordes, kommer du att se att det är en politisk fars”, avslutade professor Ming.

Showen fortsätter med en ceremoni i Peking den 9 december.

via Vladimir Putin får Konfucius fredspris – Epoch Times


Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.