Teknologi och handel i kampen för frihet i Kina

2 december, 2011 kl. 08:16 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, IT, Telekom och Media, Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Matthew Robertson
Epoch Times

Alex Lis far arresterades efter att polisen spårat hans internetadress med hjälp av Kinas stora brandvägg, den Gyllene Skölden, ett sofistikerat system för övervakning av internet som skapats med hjälp av amerikanska högteknologiföretag och nu används av det Kinesiska kommunistpartiet för att stoppa oliktänkande.

Det här fallet är ett slående exempel på kopplingen mellan mänskliga rättigheter, teknologi och internationell handel – omöjliga att separera när det gäller relationen mellan USA och Kina, enligt en panel som nyligen var inbjuden av Congressional-Executive Commission on China (CECC).

Kommissionen hörde vittnen som har blivit utsatta för Kinas säkerhetstjänst samt experter på teknologi och internationell handel som vill få slut på censuren i Kina.

Alex Lis fall hamnar i det mörka gränsområdet mellan mänskliga rättigheter och internationell handel. Hans far, Li Yuanlong, var medlem i Guizhous demokratiska parti och av den anledningen utsatt för politiska repressalier. Li tror att Cisco, ett amerikanskt internetföretag, hjälpte till med att utveckla det system som spårade upp hans far.

Teknologin var en faktor i förtrycket av hans far och familjen, men den kan också inge hopp om att övervakningen och censuren ska kunna övervinnas.

Xiao Qiang, grundare av webbsidan China Digital Times, sammanställer de kinesiska direktiven för censur, och arbetar också tillsammans med dataingenjörer från Berkeley för att ”testa, utvärdera och utveckla” anti-censurteknologi.

Han påpekade att bevakningen av innehållet på internet är till besvär för kinesiska internetföretag: de tvingas anlita hundratals personer och ständigt vara uppdaterade när det gäller de senaste riktlinjerna för censuren (det kommer uppdateringar varje timme), och tvingas följa statens order om att stoppa personer från att använda deras tjänster.

Ett färskt exempel på direktiv om censur som Xiao Qiang nämnde gällde att avlägsna alla nyheter om gräsrotskampanjen för att skänka pengar till Ai Weiwei, efter att han drabbats av politiskt grundade skattekrav.

Men den väldiga uppsjön av verktyg för censur och bestraffning har inte avskräckt vågen av oliktänkande i Kina. Xiao Qiang har tidigare skrivit ett bokkapitel om kinesiska internetanvändares uppfinningsrikedom när det gäller att avslöja och förlöjliga Kommunistpartiet. Det här kallas ”kodat motstånd” eftersom det ofta fyndigt använder sig av ord som låter likadant (vanligt i kinesiska ideogram).

– Det är det kinesiska Internets hopp att underlätta för sådana röster för Kinas framtid, sade Xiao Qiang om den här generationen internetanvändare. Han tycker att de utgör den dominerande rösten på nätet.

Läs mer: Teknologi och handel i kampen för frihet i Kina – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.