Kejsar Wen regerade Västra Han med etik och artighet

3 december, 2011 kl. 08:08 | Publicerat i Andlighet, Kinesisk kultur | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,David Wu & Barbro Plogander
Epoch Times

Qindynastin existerade bara i femton år innan den ersattes av Handynastin, vilken varade i mer än fyrahundra år 202 f. Kr – 220 e. Kr. Den viktigaste lärdomen som Hankejsarna lärde sig av Qindynastin var att stridskrafter kan användas för att erövra andra länder, men de kan inte användas för att styra landet. Det enda sättet att behålla sin dynasti för alltid var att ha etiska regler.

Handynastin var den period då det kinesiska systemet av politik, lagar, institutioner och filosofi grundades. Dynastin delades i två perioder: Västra Han och Östra Han. Västra dynastin hade en lång period av välstånd och kineserna erkändes som Hanfolket. Sedan dess har orden ”Han-folket, Han-karaktärer och Han-kläder” använts fram till idag.

Kejsare Wen som levde mellan 202-157 f. Kr  var Handynastins femte kejsare. Han styrde landet i 23 år. Under den här perioden njöt folket av fridfullhet och de hade det gott ställt. Vändpunkten för Handynastin var omvandlingen från ett krigshärjat land till en blomstrande ekonomi.

Kejsar Wens välvilja återspeglades på många sätt. Här är fem av dem. För det första avskaffade han kroppsstraffet och antagandet att en person är skyldig på grund av samröre med någon som är skyldig. Kejsar Wen ansåg att lagar infördes för att styra landet, förhindra brott och vägleda människor till goda beteenden.

Om förövaren av ett brott bestraffades enligt lagen ska andra som är oskyldiga inte blandas in. Så länge lagar och förordningar är rättvisa kommer människor dessutom vara rättänkande. När reglerna tillämpas korrekt kommer folk att tro på dem.

För det andra beordrade kejsar Wen  de adliga familjerna, som bodde i huvudstaden, att återvända till sina egna feodala områden för att deras arrendatorer inte skulle behöva transportera förnödenheter över långa avstånd. Å andra sidan kunde adeln hantera sitt folk på den lokala nivån.

För det tredje hade kejsar Wen en mycket enkel livsstil. När hans regeringstid på 23 år var över flyttade han till huvudstaden, men lade inte till några lyx där. Kläderna som han brukade bära var av normal och inte utsökt kvalitet. Detta satte ett exempel för nationen. Han utfärdade en order som sade att hans grav inte skulle ha några dekorativa metaller såsom guld eller silver. Istället skulle keramik användas. Ordern sade också att graven bör vara av måttlig storlek för att undvika att belasta folket.

För det fjärde avskaffade kejsar Wen brottet att förtala det kungliga hovet och kritisera politiska frågor. Han ansåg att genom att acceptera förslag kan det öppnas upp ett sätt att styra landet, och det kan hindra egensinne.

För det femte beträffande frågor som gällde försvar av gränsen beslutade kejsar Wen om man skulle starta krig eller ha diplomatiska samtal på grundval av människornas välbefinnande. Trots att hunner från norr upprepade gånger bröt bilaterala avtal och invaderade Kina, beordrade kejsar Wen bara trupperna att skärpa försvaret och inte förklara krig mot hunnerna, eftersom han inte ville skapa bekymmer och svårigheter åt sitt folk.

År 159 f. Kr. träffades landet av en rikstäckande torka som följdes av gräshoppor. Kejsar Wen tog till en rad åtgärder för att hjälpa folket: han befriade dem från de regelbundna avgifterna till lorderna, tog bort förbudet mot utveckling av berg och sjöar, minskade utgifterna för lyxvaror i palatset, minskade antalet tjänstemän och öppnade spannmålsmagasinen till de fattiga.

Förutom att vara en barmhärtig härskare visade kejsar Wen också stor sonlig kärlek och lydnad. Hans mor hade varit sjuk och sängliggande i tre år. Han stannade ofta uppe hela natten för att se efter henne. Varje gång hans mor skulle ta medicin insisterade han på att han själv skulle inta medicinen först för att se till att den var säker.

Under hans regeringstid värderades etik och artighet högt och därmed upprätthölls social stabilitet  och människorna levde sina liv i fridfullhet. Ekonomin återhämtade sig från årtionden av krig och landet frodades. Västra Han var ett av de sällsynta ”harmoniska samhällen” i Kinas historia.

 Mer i detta ämne:

via Kejsar Wen regerade Västra Han med etik och artighet – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.