Att gå genom dörröppningar kan få dig att glömma

4 december, 2011 kl. 14:43 | Publicerat i Kropp & Sinne, Lustiga fenomen :-), Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Mimi Nguyen Ly
Epoch Times

Har du någonsin gått in i ett rum och upptäckt att du inte minns vad du skulle göra? Att gå igenom dörröppningar kan orsaka minnesluckor, enligt ny forskning i USA.

– Att gå in eller ut genom en dörröppning fungerar som en ’händelseavgränsning’ i sinnet, där episoder av aktivitet separeras och arkiveras, säger Gabriel Radvansky, en av författarna, i ett pressmeddelande.

Högskoleelever genomförde i tre experiment minnesövningar medan de korsade ett rum och medan de gick genom en dörröppning.

I det första experimentet rörde sig försökspersonerna från ett rum till ett annat i en virtuell värld. De tog upp ett föremål på ett bord i det första rummet och bytte det mot ett annat föremål på ett bord i det andra rummet. Sedan gjorde de samma sak, men denna gång behövde de inte gå igenom en dörröppning eftersom de två borden var i samma rum.

Resultaten visade att deltagarna glömde mer i övningen där de gick genom en dörröppning till ett annat rum, än när de rörde sig samma sträcka i samma rum.

– Att minnas beslutet eller aktiviteten som skedde i ett annat rum är svårt eftersom det har placerats i en avdelning, förklarar Radvansky.

Det andra experimentet
gjordes i en verklig miljö. Eleverna var tvungna att välja föremål från ett bord och gömma dem i lådor. De rörde sig sedan samma sträcka antingen inom rummet eller genom en dörröppning till ett annat rum. Resultaten tydde återigen på att minnet reducerades när man gick genom en dörröppning.

I det tredje experimentet ville man testa huruvida effekten på minnet verkligen orsakades av dörröppningar eller genom en förändring av miljön. Tidigare forskning har visat att miljön kan påverka minnet och förbättra det när man försökte minnas i samma miljö som där informationen intogs.

Eleverna var tvungna att gå igenom flera dörröppningar innan de till slut kom in i det rum där de startade. Dessa resultat visade dock inte någon förbättring av minnet, vilket tydde på att handlingen att gå igenom dörröppningar kan fungera som en psykisk påverkan på hur våra sinnen lagrar information.

Forskarna drog i sin artikel slutsatsen att händelseavgränsningen som skapades genom att gå igenom en dörröppning initierade en psykisk uppdatering som kan reducera minnet av informationen från en tidigare händelse.

– Totalt sett är det således ganska tydligt att minnet av nyligen upplevd information påverkas av strukturen i ens omgivning, skriver de.

 Studien publicerades i Quarterly Journal of Experimental Psychology.

via Att gå genom dörröppningar kan få dig att glömma – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.