Snårigt hitta rätt olivolja

6 december, 2011 kl. 14:15 | Publicerat i Mat | Lämna en kommentar
Etiketter:

Anna-Britta Ståhl

FEJK. Fröoljor spetsas med klorofyll och betakaroten för att få olivoljans gröngula nyans. Och spansk olja fraktas till Italien, buteljeras och säljs som ”italiensk”. Men det finns knep för att inte bli lurad. SvD guidar till bra olivolja.

Olivoljans väg från pressarna till köksbordet har kantats av fusk ända sen feniciernas tid. Men mixtrandet med de hälsosamma dropparna har ökat i takt med vurmen för Medelhavsdieten. År 2005 beslagtogs till exempel hundratusentals liter fejkolja i flaskor märkta med italienska flaggan och namn på ”låtsasproducenter”, typ Antika kvarnar.

Bluffen synas i Tom Muellers granskning av olivoljeindustrin, Extravirginity: The sublime and scandalous world of olive oil (Norton 2011). Bedrägerierna förklaras dels av att mindre nogräknade producenter upptaxerar sina olivskördar för att säkerställa fortsatt högt ekonomiskt stöd, dels av att kriminella gäng gett sig in i branschen.

Muellers iakttagelser stöds av en ny studie som, enligt Washington Post, visar att 73 procent av de fem vanligaste importerade olivoljorna i USA inte lever upp till kraven på kallpressade jungfruoljor, extra virgin. Och att 44 procent av konsumenterna föredrar oljor med en härsken ton eftersom de vant sig vid den smaken.

Läs mer: Snårigt hitta rätt olivolja | Mat och Vin | SvD

Tips från mig: Köp ekologiskt och få en bra olivolja!

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.