Planera väl för att minska matsvinn

18 december, 2011 kl. 17:34 | Publicerat i hållbar utveckling, Mat, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Varje år slängs 50-60 kilo fullt ätbar mat per person vilket motsvarar kostnaden för en hel månads mat, enligt Livsmedelsverket. Men det går att minska svinnet genom lite planering.

Det är både oekonomiskt och känns verkligen inte bra att kasta mat. Matsvinnet belastar också miljön.

Inför julen kan det vara särskilt viktigt att tänka till om vi vill värna om miljön. Vi kommer att handla och hantera stora mängder mat men med god planering kan vi minska svinnet.

Det bor en liten ekorre i många av oss och ibland överskattar vi mängden mat som behöver köpas. Ibland frestas vi av lockande storpackspriser och handlar för mycket.

En god regel är att i lugn och ro skriva upp på en lista vad man behöver.

När man ställer in maten i kylskåpet så är det bra att ha ett system där det som bör förbrukas först står längst fram. Många gånger kan vi helt enkelt ha missat den där korvringen som låg gömd bakom andra förpackningar.

Handlar man storpack så går det enkelt att dela upp maten i mindre förpackningar och frysa in det som inte går åt. Mjölk, grädde och ost går bra att frysa in. Tänk på att grädde som varit fryst inte går att vispas och ost som varit fryst kan blir smulig.

Man behöver inte lägga upp mer mat på tallriken än vad man är säker på att orka äta upp. Det kan låta som en onödig uppmaning men om man ser sig omkring på en lunchrestaurang så upptäcker vi att vuxna inte är bättre än barnen på att äta upp.

Har man fått matrester över så använder man fantasin. Det som inte går åt till matlådor kan förvandlas till en god maträtt en annan dag.

Trots att en matvara passerat bäst före-datum så behöver det inte vara något fel på den. Har maten förvarats ordentligt så blir den inte hälsofarlig bara för att datumet passerats. Smaka och lukta och bedöm själv om den maten kan ätas.

Om du köper storförpackningar – dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.

För det lilla hushållet kan det vara bra att skiva brödet innan det stoppas i frysen för att lättare ta ut de skivor som behövs efter hand.

Det som slängs mest är frukt och grönsaker. De förstörs snabbt så köp bara hem små mängder men ofta och hantera dem varsamt eftersom skadade frukter och grönsaker fort blir dåliga.

Förvarar man maten väl så håller den längre. Lämplig temperatur i kylskåpet är +4-5°C och -18°C i frysen. Låt inte maten stå framme för länge i rumstemperatur för att undvika bakterietillväxt. Kyl ner uppvärmd mat snabbt.

Enkla tips på hur man tar tillvara rester:

  • Även små mängder mat, som pasta och ris, är värt att frysa in. Lägg i en burk eller plastpåse och fyll på med mer efter hand.
  • Tråkiga ostkanter kan rivas och frysas in och användas till gratäng, paj eller pizza.
  • Gör en plockmåltid av många små rester.
  • Använd rester till en omelett – det mesta funkar, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, smörgåsmat som börjar bli gammal och skrumpna grönsaker.
  • Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter och broccoli går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.
  • Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal eller frys in frukten och använd i en smoothie.

Källa: Livsmedelverket

via Planera väl för att minska matsvinn – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.