Oberoende kandidater förföljs i Kina inför valet

21 december, 2011 kl. 17:00 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Sophia Fang
Epoch Times

Trots regimens ökade förföljelse av oberoende kandidater till Folkkongressen, dyker det upp allt fler oberoende kandidater vilket visar att Kinas demokratimedvetenhet har ökat.

2011 har varit ett år med val till folkkongressens fullmäktigepositioner på distrikts-, kommun- och länsnivå i Kina. En ström av oberoende gräsrotskandidater, där många lanserar sig själva via mikrobloggar, har fått stor uppmärksamhet både i landet och internationellt. Regimen förtrycker emellertid dessa oberoende kandidater som aldrig förr.

He Huahui, vicesekreterare i nationella folkkongressens (NFK) stående kommitté, berättade för kinesiska medier att 900 miljoner medborgare i år kommer att rösta på länsnivå för kandidater, och 600 miljoner på kommunnivå. Enligt statistik publicerad i november, röstade 90 procent i de sex provinserna där omröstningarna i valen är klara. Enbart i Peking röstade nio miljoner.

Kinas lag stipulerar att vilken kines som helst över 18 år får delta i valet och bli vald som fullmäktige till lokala folkkongressen, så länge som han eller hon kan få åtminstone tio personer som stödjer honom eller henne i sitt lokala distrikt.

Detta har emellertid gjort ledarna i regimen nervösa efter att dussintals personer tillkännagivit sina oberoende kandidaturer på internet. Överhuvudet i kommissionen för lagstiftande organet inom NFK:s stående kommitté hävdade i juni: ”det existerar inte några oberoende kandidater, eftersom det inte godkänns av lagen”.

Yao Lifa valdes till kommunfullmäktige i lokala folkkongressen 1998 och har sedan dess varit rådgivare till andra kandidater i Kinas lokala val. Han berättar för New Epoch Weekly att antalet oberoende kandidater i år är större än någonsin i Kinas 62-åriga kommuniststyre. Men i år har kommunistpartiet trappat upp förföljelsen av oberoende kandidater.

I början av november, innan de lokala valen i Peking, sade Yao att polisen kom och förde iväg honom klockan 7:30 varje dag och släppte honom inte förrän 22 på kvällen.

Sun Guangwen, pensionerad professor från Shandonguniversitetet, kandiderade i fullmäktigevalet i folkkongressen vid Lichendistriktet i staden Jinan, Shandongprovinsen. I en intervju med Sound of Hope, SOH, berättar han att under distriktsvaldagen den 12 december, dök 20 säkerhetspoliser upp vid hans dörr på morgonen för att stoppa honom från att gå och rösta. Tidigare, den 9 december, hade Shandonguniversitetet beslagtagit hemmet som han bott i 26 år.

Sun säger att förföljelsen började dagen efter att han tillkännagivit sin kandidatur. Lokala myndigheter förstörde hans marknadsföringsmaterial och postrar, skickade poliser för att stoppa honom från att åka till universitetet och hotade hans sympatisörer med tvångsarbetsläger.

Pekingpolisen har gripit nio oberoende kandidater och satt dem i häkte och några av dem har ”försvunnit”. Några oberoende kandidater säger att deras namn har strukits från valsedlarna. Andra kandidaters webbsidor och personliga sociala medier har stängts ned precis innan valet.

Voice of America, VOA, rapporterade om hur en kvinnlig kandidat förlorade sin fullmäktigeplats: den lokala valkommittén sade till henne att de hade slut på kandidatformulär – till och med innan deadline för att lämna in en ansökan.

Av de 60 oberoende kandidaterna i novembervalen i Peking, var det ingen som vann någon fullmäktigeplats.

Den 15 november,
dagen innan valet, fick Zhang Dejin från Shunhang i Fujianprovinsen veta att hans kandidatur hade ställts in. Dagarna innan och efter valen bevakade polisen hans hem.

Hittills har endast en oberoende kandidat vunnit en fullmäktigeplats. I september vann Guo Huojia en jordskredsseger i Nanhaidisktriktet i staden Foshan, i den relativt mer liberala Guangdongprovinsen. Men polisen grep honom omedelbart efteråt, enligt VOA.

“Endast ett obetydligt antal oberoende kandidater kan vinna de lokala valen, så deras påverkan har ändå ingen betydelse”, berättar Ling Feng, expert inom politik och samhälle, numera boende i Taiwan, för SOH.

Att allt fler oberoende kandidater ställer upp i de lokala valen, visar att Kinas demokratirörelse växer . Och i år är kommunistpartiet särskilt rädd på grund av förändringarna som sker i Mellanöstern, där folk tidigare inte kunde rösta, men numera har den rätten, säger Ling.

Den stora ökningen av antalet oberoende kandidater, kan leda till att folket kräver mer demokrati och hot om jasminrevolution. Det var omkring 100 oberoende kandidater i år. Antalet kan öka till det dubbla och bygga upp en explosiv drivkraft som kan bli för mycket för kommunistpartiet att hantera, säger Ling.

via Oberoende kandidater förföljs i Kina inför valet – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.