Legenden om Österns gudomliga drake

2 januari, 2012 kl. 08:13 | Publicerat i Kinesisk kultur | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Lilly Wang & Barbro Plogander
Epoch Times

Kina har ett uråldrigt kalendersystem som går i cykler om 60 år, innan det börjar omigen. Däri finns mycken gammal kunskap som kineserna är stolta över. Nu avslutas snart kaninens år i den kinesiska kalendern och drakens år börjar.

Den kinesiska draken beskrivs i Kina som ett gudomligt djur med en stor silkesmaskliknande kropp. Kroppen sägs vara täckt av fjäll som liknar en karps och huvudet påminner om en kamels. Dess horn kan jämföras med en hjorts, ögon liknar ett spökes och den har orms egenskaper.

Klorna är vassa som en örns och de sitter på fotsulor som är lika stora som på en tiger. Drakens öron erinrar om de öron som kor har. Så här beskrivs alla drakar genom historien i templen, palatser, böckerna, målningarna och skulpturerna. De såg alla likadana ut.

I den kinesiska zodiaken är det bara draken som inte existerar i den fysiska världen. Man kan undra varför de gamla kineserna kunde hitta på en sådan fantasifull varelse?

En förklaring kan vara att draken kanske en gång i tiden faktiskt var en verklig varelse. Enligt kinesiska historiska dokument fanns drakar på jorden från tid till annan. Däremot visade draken sig inte överallt.

I Kina finns det många legender om drakar. Det nedtecknades i dokumenten att förfadern Fu Xi var både människa och drake i samma kropp. Det sades också att forntidens historiska personer, såsom den Gule kejsaren, kejsarna Yao, Shun och Stora Yu hade kopplingar till drakar.

Drakarna skulle visa sig på himlen när någon av de nämna personerna föddes eller avled. Den orientaliska draken är således förkroppsligandet av dessa vise män tillika kejsare. Runt omkring år 2598 f. Kr, steg Gula kejsaren upp till himlen med sjuttio ämbetsmän. De lämnade det här jordelivet  genom att rida på den gula draken Huanglong, som skickats dit av gudar.

Några sägner berättade om de orientaliska drakarnas magiska krafter. De gudomliga, som liknar människor,  kontrollerade den gudomliga besten och de kunde hjälpa människorna på jorden i trängda lägen.  Därför kom det sig att drakarna bistod till exempel Nu Wa och några kejsare med att undertrycka revolter i krig.

Därför kära vänner, när en drake dyker upp på himlen nästa gång, kom då ihåg att den är ett tecken på att något viktigt ska hända eller ta det som ett lyckotecken.

via Legenden om Österns gudomliga drake – Epoch Times

  Mer i detta ämne:


Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.