Filmen ”Underkastelsen” – ”Submission” ännu en gång (partly in English)

10 januari, 2012 kl. 15:37 | Publicerat i Barn, hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Kultur, Miljöfrågor, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , , ,

Information in English ”Submission – in defence of the unborn”. This film is partly in English as well…

Har du sett ”Underkastelsen”? Den visas ännu en gång på SVT, t om sönd den 5 febr. Den var verkligen en ögonöppnare för mig;  vilken verkan dessa kemikalier har på oss och våra barn, och omfattningen. Det är verkligen skrämmande…

En film om de hundratals kemikalier vi alla bär i vårt blod, som ett resultat av de kemiska ämnen vi har spridit i vår miljö under de senaste 70 åren. Den svenska dokumentärfilmens nestor Stefan Jarl riktar kameran mot det största hotet mot mänskligheten.

SVT: Vad gör vi när det värsta hotet mot vår överlevnad finns inom oss? Kemikalier riskerar utplåna mänskligheten långt före epidemier, krig eller klimatförändringar. Filmaren Stefan Jarl lät undersöka vilka kemikalier han har i sitt blod. Det visade sig vara flera hundra.

I Dox: Underkastelsen får 23 världsledande professorer berätta om mänsklighetens största hot. Sedan andra världskriget har ett ”kemisamhälle” vuxit fram. Världen har gått från en miljon ton till 500 miljoner ton kemikalier per år.

Samtidigt har vi ingen aning om vad de 100 000 kemikalier vi använder dagligen egentligen gör med oss och vår hälsa. Det handlar om mjukgörare i leksaker och förpackningar av plast, flamskyddsmedel och ytaktiva ämnen, bland annat. Var och en av oss bär på en tickande bomb.

Det allra farligaste är blandningen av kemikalier. Stefan Jarl konsulterar västvärldens främsta experter om cocktaileffekten, hormonstörande ämnen och fostrets utsatthet.

Skådespelaren Eva Röse är gravid och föder sitt barn under inspelningen. Även hon låter undersöka sitt blod och inser då vilket arv hon, ofrivilligt, för vidare. Det är ju inte mängden kemikalier, utan tidpunkten då vi utsätts för dem som är avgörande. I dokumentären tar man också upp frågan om den ofrivilliga exponering för kemikalier som drabbar ett embryo.

Svensk dokumentär av Stefan Jarl från 2010.

Filmrecension i DN – ”Underkastelsen”

Du kan också se den på Youtube.

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.