Månmineral upptäckt på jorden

12 januari, 2012 kl. 07:01 | Publicerat i Natur, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Mimi Nguyen Ly
Epoch Times

Tranquillityit har tidigare endast hittats på månstenar och meteoriter från månen. Nyligen upptäcktes dock mineralet på sex olika platser i västra Australien, och det kan vara vanligare på jorden än man tidigare trott.

Tranquillityit har inget ekonomiskt värde men forskarna säger att det kan användas till att åldersbestämma de stenar det finns genom att mäta andelen radioaktiva isotoper i mineralet.

Mineralet är uppkallat efter Stillhetens hav (Sea of Tranquillity) på månen, där Apollo 11 landade 1969. Forskarna upptäckte då tre tidigare okända mineraler i de insamlade exemplaren av vulkaniska stenar: armakolit, pyroxferroit och tranquillityit. De första två mineralen hittades senare inom något årtionde på jorden, men tranquillityit förblev oupptäckt i mer än 40 år.

Birger Rasmussen, geolog på Curtin University i Bentley, Australien, redogör tillsammans med sina kollegor för upptäckten i december månads utgåva av tidskriften Geology, där man säger att tranquillityit tycks vara ”relativt vida spritt”, även om det finns i mycket små mängder. Typiska kristaller av tranquillityit är ungefär 150 mikrometer stora och ser ut som små, platta nålar, enligt Rasmussen.

Teamet har undersökt vulkaniska stenar i västra Australien, speciellt sten som inte har genomgått stora metamorfiska förändringar djupt nere i jorden, eftersom tranquillityit lätt omvandlas till andra mineraler när det utsätts för hög värme och stort tryck.

Forskarna kunde bekräfta närvaron av tranquillityit genom att skjuta elektroner i hög hastighet genom stenproverna. Tranquillityit skingrade elektronerna i ett unikt mönster som återspeglade resultat från de månprover man har av materialet.

via Månmineral upptäckt på jorden – Epoch Times


Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.