Cocktail av kemikalier finns i grundvattnet

17 januari, 2012 kl. 17:46 | Publicerat i hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

BRÄNNPUNKT | MILJÖ | SvD

MIKAEL KARLSSON
ordförande Naturskyddsföreningen

LARS HÄLLBOM
regelchef KRAV

Under förra året påträffades rester av nästan 100 olika kemiska bekämpningsmedelsrester i svenska vattendrag, grundvatten, regnvatten och i luften. Rester av kemikalier som numera är förbjudna att använda i Sverige på grund av sin akuta giftrisk hittades också. Men vi behöver inte leva i ett kemikaliesamhälle, skriver Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen, och Lars Hällbom, Krav.

Varje år presenterar Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, miljöövervakningen av pesticider, som görs på uppdrag av Naturvårdsverket. För 2010 visar rapporten överlag att de ämnen som påträffats ligger på lägre halter än tidigare år, men fortfarande påträffas rester av kemiska bekämpningsmedel som inte längre är tillåtna att använda i Sverige.

Det är glädjande att de halter som påträffats inte är lika höga som tidigare år. Däremot visar rapporten tydligt att kemikalier som Sverige idag anser vara för farliga att sprida på konventionella åkrar fortfarande finns kvar i vårt grundvatten. Miljöpåverkan från kemiska bekämpningsmedel lever vi med under lång tid och vi vet att dessa ämnen skadar den viktiga biologiska mångfalden.

I luftproverna och regnvattnet hittades till exempel kemiska bekämpningsmedel som endolsufan, lindan och hexaklorabensen som inte längre är tillåtna att använda i Sverige för att de är farliga för till exempel vattenlevande organismer.

Att miljögifter bokstavligen regnar ner på oss i Sverige när det använts i andra länder visar hur globalt lantbruket är och vikten av att värna ekologisk produktion inte bara i sin närhet utan även i andra delar av världen.

Läs mer: Cocktail av kemikalier finns i grundvattnet | SvD

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.