Den kinesiska urgamla kalendern

22 januari, 2012 kl. 17:35 | Publicerat i Kina, Kinesisk kultur | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Lilly Wang & Barbro Plogander
Epoch Times

Legender och mytologi är en stor del av Kinas kultur, speciellt i relation till den kinesiska kalendern. Kinesiska folket har all anledning att vara stolt över dessa skatter trots att många av dem betraktas som myter av den moderna vetenskapen.

Det finns tre typer av kalendersystem; sol-, måne- och sol-måne-kalender. Solkalenderns system använder den tid det tar för jorden att kretsa runt solen på ett år. Månkalender använder tiden som månen behöver för att ta sig runt jorden på en månad.

Ett månår är emellertid omkring elva dagar kortare än ett solår. Den urgamla kinesiska kalendern är en sol-måne-kalender. Månaderna bestäms enligt månens cykler och åren bestäms enligt solåret. För att få månaderna att stämma med årstiderna skapades en extra månad.

När kineserna talar
om den gamla kinesiska kalendern menar de vanligtvis månkalendern. Den benämns också som jordbrukskalendern, en kinesisk bondepraktika.

Den kinesiska kalendern innehåller även en zodiak med tolv djur. Det sägs att djuren valdes ut av en ”Gud” som representanter för tolv år som ständigt går i kretslopp. Den ordning som djuren kommer i är: råtta, buffel, tiger, kanin, drake, orm, häst, get, apa, tupp, hund och gris.

Djuren har var sitt år i Kina och bakom dem ligger lärdom från de gamla kineserna.

Undervisningen gav folket ett bättre sätt att hantera tiden och sina liv på. Tillsammans med denna undervisning erbjöds kineserna kunskapen om den livsnödvändiga essensen som gör det möjligt att förstå människor och vårt samband med universum.

En viktig aspekt hos den kinesiska kalendern är den sextioåriga cykeln. Den är en kombination av tio “himmelska stjälkar” och tolv “jordiska grenar”

Enligt kinesisk teologi är de fem elementen: trä, eld, vatten, metall och jord – kosmos byggnadsstenar. Deras egenskaper och relationer till varandra leder till materians karaktäristiska  drag. All materia strävar efter harmoni och balans, vilket gör det nödvändigt att få element och livsenergier på rätt köl.

Läs mer: Den kinesiska urgamla kalendern – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.