Hu Jintao säger att västkulturen invaderar Kina

23 januari, 2012 kl. 18:03 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Yiran Feng
Epoch Times

Kinas president Hu Jintao antyder i ett tal att kommunistpartiet åter igen oroas över att västvärldens tänkesätt och kultur hotar att infiltrera Kina.

Allt sedan Kina vände blickarna mot västvärlden för ekonomisk utveckling för 30 år sedan, har kommunistpartiets ledare oroats att västvärldens ideologi och värderingar kommer att transformera det kinesiska samhället och regimens enpartisystem.

Kommunistpartiets egen tidskrift, Quishi, publicerade nyligen ett tal av Hu Jintao från 6:e sammanträdet under 17:e nationalkongressen i oktober.

Nationalkongressen brukar vanligtvis inte diskutera kulturpolitik, men tog upp ämnet under sammanträdet. Två månader senare publicerade Quishi en kortare version av Hu Jintaos 5 000 ord långa tal, där han varnar för västvärldens kulturella infiltration.

”Fientliga internationella krafter förstärker sina försök att rikta våra blickar västerut och splittra Kina”, sade Hu.

”De kulturella områdena är de främsta målen i de fientliga krafternas långsiktiga infiltreringsförsök.”

Vissa experter påpekar ironin i Hus uttalande – kommunismen är i sig självt en produkt från västvärlden.

Zhao Pei, kommentator på New Tang Dynasty Television, en oberoende kinesiskspråkig tv-kanal med säte i New York, säger att kommunistideologin, en utländsk import, infiltrerade Kina för 90 år sedan, och har lagt Kina under en ”process att göra landet kommunistiskt” de senaste 62 åren.

Det intressanta i Hus tal är när han nämner “fientliga krafter”, säger Zhao.

– Dessa ord säger en hel del om kommunistpartiets fientliga attityd mot den fria världen. Kommunistpartiet har pratat om öppenhet och reformer och velat samarbeta med världssamfundet, men allt detta är vilseledande snack, säger Zhao.

– Det viktigaste för den här diktaturen är att upprätthålla dess auktoritära styre.

Zhao nämnde också den uppståndelse som uppstod i det kinesiska samhället genom USA:s ambassadör Gary Lockes enkla resande och leverne, villket kritiserades av en del statliga medier som ett försök att splittra Kina.

– Kineserna har sedan länge längtat efter att få leva enligt Gary Lockes västerländska stil, säger Zhao.

– Kinesiska nätanvändare säger att om Gary Locke skulle ha polisskydd när han gick ut, dricka Maotais (en dyr kinesisk spritsort), ha älskarinnor, ägna sig åt korruption, så skulle han stå upp för kommunistpartiets värderingar.

Kinesiska nätanvändare har blivit mer frispråkiga och kritiska mot regimen allt sedan förra årets revolutioner i Mellanöstern och Nordafrika. I takt med att det ekonomiska läget försämras, ökar även massprotesterna.

Regimen har slagit till hårdare mot aktivister och människorättsadvokater och kontrollerat internet ännu striktare under 2011. Budgeten för övervakning, som används för att kontrollera det kinesiska folket, sägs vara högre än försvarsbudgeten.

Efter Hus tal har många av de stora städerna infört ett registreringssystem på den populära mikrobloggen Weibo där kineserna måste använda sitt riktiga namn.

Lin Heli, kommentator inom aktuella frågor, berättar för Radio France Internationale att kommunistpartiet har stramat åt kultur- och internetpolitiken efter det 6:e sammanträdet under den 17:e nationalkongressen. Cyberdissidenterna har också drabbats av en ny omgång av förtryck.

Det är svårt att i det långa loppet kontrollera mikrobloggar och medier på internet. Men för att uppnå målet med att ”bevara stabiliteten” lovar kommunistpartiet att öka finansieringen och arbetskraften.

via Hu Jintao säger att västkulturen invaderar Kina – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.