Honung klarar envis bakterie

4 februari, 2012 kl. 18:25 | Publicerat i hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor, Natur | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Bamse hade rätt! Den honung som bin så strävsamt samlar ihop är inte bara god utan ger också kraft.

Av Henrik Ennart SvD

Honung har i århundraden ingått som en del i många kulturers naturmedicin men ingen har riktigt förstått vad de antibakteriella egenskaperna beror på.

Nu är forskare vid universitetet i Cardiff lösningen på spåren och deras slutsatser är minst sagt lovande i tider då många sorters antibiotika snabbt är på väg att förlora sin verkan.

Enligt en artikel som i dag publiceras i tidskriften Microbiology kan mycket små mängder Manukahonung snabbt slå ut en streptokock som är känd för att orsaka öppna och mycket svårläkta sår med hög dödlighet.

Streptokocken, som kan orsaka allt från halsfluss till barnsängsfeber och blodförgiftning, bildar i en biofilm som vanlig antibiotika har svårt att tränga igenom, men som alltså inte var någon match för honungen. Redan efter två timmar var 85 procent av bakterierna borta. Honungen inte bara botade utan kunde också förebygga infektioner.

Läs mer: Honung klarar envis bakterie | Mat och Vin | SvD

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.