Nypon förebygger folksjukdomar

7 februari, 2012 kl. 06:54 | Publicerat i Kropp & Sinne, Natur, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

De röda vackra nyponen som pryder naturen innehåller förutom höga halter av c-vitamin även en rad andra viktiga näringsämnen. Nu har svenska forskare funnit att nypon sänker både det onda kolesterolet och blodtrycket. Men nyponen har också andra hälsobefrämjande effekter.

Forskarna arbetar idag intensivt för att finna medel för att förebygga västvärldens folksjukdomar, hjärt-kärlsjukdom, fetma och diabetes. Allt mer återfinner man kunskaper som tillämpats inom naturmedicinen sedan tusentals år.

Vid Lunds universitet har Cecilia Holm, professor i molekylär cellbiologi  tillsammans med sina forskarkollegor, i tidigare studier undersökt effekten av nyponpulver i kosten.

”I studier på möss har vi sett att en hög dos koncentrerat nyponpulver tillsatt i maten påverkade viktuppgång, men även att redan feta möss gick ner i vikt”, säger Cecilia Holm i ett pressmeddelande.

Nyponpulvret gav mössen även andra positiva hälsofördelar, som lägre blodsocker, mindre fett i levern och lägre kolesterolnivå.

Nu har Cecilia Holm tillsammans med bland annat forskaren Ulrika Andersson och forskarkollegor även studerat effekten av nyponpulver på människor.

”Förhöjda kolesterolvärden är en viktig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Med hjälp av överviktsenheten på Skånes universitetssjukhus rekryterade vi 28 personer som var friska, men kraftigt överviktiga, till studien. De hade ett genomsnittligt BMI på 35 och kan därmed sägas ligga i riskzonen för flera av våra folksjukdomar”, berättar Cecilia Holm.

Två olika egentillverkade drycker användes, en nypondryck och en kontrolldryck gjord på äpple, båda dryckerna innehöll lika mängd socker men mindre mängd än i vanlig nyponsoppa.

Försökspersonernas vikt, blodtryck och även andra blodprover mättes både innan och efter studien. Under två sexveckorsperioder fick personerna dricka nypondrycken för att sen byta till kontrolldrycken.

”Vi såg inga effekter på viktminskning som i våra tidigare studier i möss, och inte heller på blodsockret. Däremot såg vi en sänkning av LDL kolesterol (det ”onda” kolesterolet) och en sänkning av blodtrycket. Det är naturligtvis resultat som är intressanta när vi diskuterar hjärt-kärlsjukdom, inte minst när det gäller förebyggande åtgärder”, säger Cecilia Holm.

Forskningsresultaten har presenterats vid ett seminarium i Lund den 23 januari.

Nypon innehåller höga halter av antioxidanter och vitaminer. Många forskningsstudier som gjorts tidigare har pekat på hur ämnen i nypon och även i andra frukter och bär kan hämma cancercellers förmåga att dela sig.

I ett samarbete med Lunds universitet 2004 studerade forskaren Marie Olsson vid Statens lantbruksuniversitet i Alnarp hur tio olika sorter av frukter och bär hämmar delningen av tjocktarms- och bröstcancerceller. Hon kom fram till att just nypon hade en kraftig hämmande effekt på de båda cancerformerna.

Nyponpulver har också visat sig hjälpa mot atros och ledvärk.  Det är den verksamma substansen GOPO, vilken innehåller fettsyror och sockerarter som verkar antiinflammatoriskt och cellskyddande.

Nypon har en betydelsefull roll inom naturmedicinen. Den schweiziske naturläkaren Alfred Vogel beskrev nyponens utmärkta hälsobringande egenskaper i sitt verk ”Den lille doktorn” från 1952.

”Välsmakande är dessa frukter i hög grad, och fullmogna innehåller de förutom naturligt socker även många närsalter som kalk, kiselsyra, magnesium och fosfor.”

Enligt Vogel har nyponen en nervlugnande effekt. Han rekommenderade även te gjort på nyponkärnor för dess välgörande effekt på njurarna.

Nypon innehåller ca 2000 mg C-vitamin per 100 g frukt. Det gör det till ett av de mest C-vitaminrika livsmedlen. Som jämförelse kan nämnas att en apelsin innehåller 50 mg c-vitamin.

Förr i världen användes nypon för att motverka skörbjugg, en allvarlig bristsjukdom som uppstår vid otillräckligt intag av C-vitamin.

Det kan vara väl värt att minnas den gamle naturläkaren Vogels grundsats: ”Dina födoämnen skall vara läkemedel och dina läkemedel födoämnen”. Enkelt och naturligt och utan biverkningar – kan det bli bättre så säg?

Susanne Larsson är legitimerad sjuksköterska med intresse för traditionella hälsometoder.

via Nypon förebygger folksjukdomar – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.