Citrusfrukter piggar upp

8 februari, 2012 kl. 19:04 | Publicerat i Kropp & Sinne, Mat | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Nu är det tid att passa på att frossa i citrusfrukter. Till bra pris kan du fylla fruktskålen med dessa vackra och väldoftande frukter. En fröjd för öga och välgörande för kroppen.

Citrusfrukternas bästa tid är nu. Från oktober till maj importeras citrusfrukterna från Marocko, Spanien, Italien och Israel till våra butiker.

Under sommaren och hösten kommer citrusfrukterna från Afrika, Sydamerika och USA. Världens största producent är Brasilien. Som regel är frukterna som säljs under sommaren och tidig höst oftast sega och torra och ur miljösynpunkt bör man undvika att köpa dem sommartid då den är långväga transporterad.

De saftiga apelsinerna är rika på c-vitamin och antioxiderande flavonoider. De innehåller även en del B1-vitaminer, kalium, folsyra och fibrer.

Apelsinen kommer ursprungligen från Kina men växer idag i många områden i världen. Till Europa kom den i mitten av 1500-talet som prydnadsväxt och de första större apelsinodlingarna anlades i Spanien på 1790-talet .

C-vitaminhalten minskar snabbt  så fort man har pressat den till juice eller skurit den i bitar. Efter ett dygn i kylskåp har färskpressad apelsinjuice förlorat 20 procent C-vitamin.

Oftast är de tunnskaliga apelsinsorterna saftigare än tjockskaliga.

Det finns många slags citrusfrukter att välja på. Förutom apelsiner, blodapelsiner och grapefrukt finns lättskalad småcitrus, det vill säga de välsmakande mandarinerna, satsumas clementiner och tangeriner.

Lime och citron används oftast som smaksättare i matlagning och drycker och drinkar. Hemlagad citronsaft är en fantastiskt god och läskande dryck.

Mandarinskal innehåller fytokemikalier, eller fytonutrienter, ämnen som kan verka skyddande mot cancerframkallande ämnen på levern.

Småcitrus har i regel kortare hållbarhetstid tid än apelsiner och bör förvaras kallt och torrt. I kylskåp kan de behålla sin hållbarhet upp till två veckor.

Tänk på att de
flesta citrusfrukter kommer från stora plantager där de utsatts för mängder av kemiska bekämpningsmedel. De behandlas dessutom med antimögelmedel och vax för att förlänga hållbarheten.

Vill man använda skalet bör därför apelsinen rengöras noga i ljummet vatten. Även om man inte avser att använda skalet kan det vara en god idé att alltid ta för vana att skölja frukten innan man skalar den för att undvika att få kemiska ämnen på händerna.

Källor: Äkta vara, Nyfiken Vital, Viktväktarna, Miljömat

via Citrusfrukter piggar upp – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.