Kinas pappersindustri dålig för miljön

8 februari, 2012 kl. 09:33 | Publicerat i hållbar utveckling, Kina, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Jin Jing
Epoch Times

Kina räknas som världens största producent och konsument av papper och kartong. Föråldrad teknologi i pappersproduktionen och ökad odling av trädskogar orsakar allvarliga skador på miljön.

Kinas nationella utvecklings- och reformkommission skriver i en rapport att 40 procent av det fibermaterial som krävs för Kinas pappersindustri, importeras. Enbart 2010 importerade Kina över 11 miljoner ton trävirke och över 24 miljoner ton pappersmassa. 2011 ökade importen av trävirke med 27 procent till över 14 miljoner ton, och importvärdet steg 35 procent till nästan 12 miljarder amerikanska dollars (motsvarande drygt 81 miljarder svenska kronor).

Enligt en annan myndighetsrapport, har pappersproduktionen och konsumtionen i Kina ökat från  2000 till 2010 med 204 procent respektive 156,6 procent.

Kinas nationella utvecklings– och reformkommissions rapport visar också att 35 procent av produktionsanläggningarna i Kinas pappersindustri använder föråldrad teknologi, vilket går stick i stäv med Kinas ”regler om att maskiner som förorenar inom massa- och pappersindustrin ska ersättas”. Enligt produktionssiffror för 2010 handlar det om 32,44 miljoner ton föråldrad produktionskapacitet. Rapporten säger att endast 10 miljoner ton av den föråldrade kapaciteten kommer att ersättas 2011-2015, vilket innebär att mer än 20 miljoner ton föråldrad kapacitet kommer fortfarande vara i drift och förgifta Kinas floder – till och med efter 2015.

Processen för att förädla varje ton trävirke kräver mer än 300 ton vatten. Papperstillverkarnas avfall från vattnet innehåller höga halter av organiska kemikalier och giftiga ämnen, vilket förorenar miljön och hotar livet i vattendrag.

En rapport från School of Public Health vid Johns Hopkins universitet för sex år sedan, visade att 50 000 km av de stora vattendragen i Kina hade mer än 75 procent av fisken dött ut. De mest förgiftade vattendragen är Liao, Hai Luan, Huai och stora delar av Gula floden, där det också finns cancerrisk om man får i sig vattnet.

Två miljoner nya cancerfall upptäcks varje år i Kina, och varje år dör 1,4 miljoner människor i cancer. Ett av fem dödsfall är på grund av cancer, enligt officiella medier. I många städer har cancer överstigit hjärt- och kärlsjukdomar och har blivit en av de vanligaste dödsorsakerna.

En expert från Kinas papperstillverkningsförbund sade att många regioner i Kina har ökat odlingen av nya skogar för att få fram trävirke.

Jiang Gaoming, professor vid Botaniska institutet säger att skogar för trämassa kommer att leda till att de ursprungliga skogarna försvinner. Jiang förklarar att träd som eukalyptus har en dålig förmåga att bevara vatten. Odling av sådana träd kräver mycket vatten och minskar snabbt grundvattenreserverna. Dessa konstgjorda skogar dränerar näringsämnena i jorden och försämrar jordkvaliteten. På grund av detta kallas eukalyptusträd ofta för ”vattenslukare” och ”näringsslukare”, säger Jiang. Eukalyptusträd ger också ifrån sig giftiga substanser, vilket hindrar andra växter från att växa upp, minskar den biologiska mångfalden och leder till att skogarna blir till, som han kallar, ”gröna öknar”.

via Kinas pappersindustri dålig för miljön – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.