Motvilja bland kinesiska mikrobloggare mot krav på registrering under eget namn

14 februari, 2012 kl. 09:19 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, IT, Telekom och Media, Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Jane Lin & Quincy Yu
Epoch Times

Den kinesiska regimen är fast besluten att snörpa de kinesiska mikrobloggarna. Från mars krävs att man registrerar sig med sitt riktiga namn, och mer kontroll kommer utövas över de twitterliknande tjänsterna som kallas Weibo.

Med en stor ommöblering i regimen i antågande i år, är Peking noggrann med att täppa till eventuella hål i sitt ”stabilitetskrig” mot den egna befolkningen. Mikrobloggning, som är ett medel för yttrandefrihet, är ett av de hål regimen oroar sig mycket för.

Myndigheterna sade den 7 februari att användare av mikrobloggar som inte registrerar sig med sina riktiga namn innan den 16 mars kommer att blockeras från att posta på dessa sajter. Weibokonton erbjuds av de fyra stora internetföretagen i Kina (Sina, Sohu, NetEase och Tencent) och de kommer att omfattas av denna regel.

Kommunistpartiavdelningar kommer också att etableras på de större leverantörerna av mikrobloggtjänsterna för att övervaka och reglera dem. Somliga kommentatorer tror dock inte att partiets myndigheter kommer lyckas uppnå sina säkerhetsmål.

Mikrobloggar har gett kineserna ett medel för att snabbt kommunicera information och idéer i en miljö som inte formas och censureras av regimen. Sedan den arabiska våren, där mikrobloggar hade stor betydelse, har den kinesiska regimen kommit att frukta mikrobloggarnas makt.

– Anledningen att mikrobloggar är ett hot mot den kinesiska regimen är att den här sortens sociala medier har inneburit ett brott mot modellen där det kinesiska kommunistpartiet kontrollerar samhället genom sina hårt styrda organisationer, sade den politiske kommentatorn Wen Zhao, som är baserad utanför Kina.

Wen sade att mikrobloggar är effektiva eftersom det är en avancerad teknologi och att partiets gamla metoder för att styrka sin partiorganisation bara kommer ha en mycket begränsad effekt.

Partiets propagandadepartement är mycket oroat, enligt Wen. När de väl förlorar kontrollen under det att politiska reformer genomförs kommer de sannolikt att avlägsnas. Många av de här personerna har varit ansvariga för förtryck och förföljelse och har mycket på sitt samvete, sade han.

Hu Jun, chef för Human Rights Campaign i Kina, sade till New Tang Dynasty TV att den nya registreringspolicyn kommer ha mycket liten effekt vad det gäller social stabilitet, eftersom kommunistpartiet redan nått slutet på en återvändsgränd.

– Med den snabba utvecklingen av internet är det allt fler människor som vågar göra sin röst hörd. Förut var det ovanligt att folk protesterade på gatorna. Nu kan man varje dag se folk som protesterar för sina rättigheter, sade han.

Enligt en nyhetsrapport från taiwanesiska United Daily News den 6 februari har de fyra stora internetföretagen meddelats av propagandadepartementet att partifunktionärer kommer placeras i deras företag för att ta direkt kontroll över hur partiets policys följs, beslutsfattande och genomförande av direktiv från det centrala propagandadepartementet, statliga rådet och internetinformationskontoret.

Sina har redan många missnöjda användare sedan Peking meddelade den 16 december i fjol att nya användare måste använda sina riktiga namn för att registrera sig på Weibo. Många Sina-användare har klagat på att deras konton eller internetjänster stängts av tillfälligt eller permanent sedan Sina införde denna policy.

En användare från Zhejiangprovinsen sade till Sound of Hope att han och hans vän upprepade gånger registrerat sina mikrobloggkonton, men att de hela tiden stängts.

– Kontona stängdes mycket fort, inom två eller tre timmar. Flera personer har haft liknande upplevelser, trots att det de postat inte varit särskilt känsligt. Det var bara personliga saker. Ändå stängdes deras konton, sade han.

Många kända mikrobloggare har lämnat Sina Weibo på grund av censur. Bland dem finns Zhang Ming, som är professor på avdelningen för internationella studier på Renminuniversitetet, Yu Jianrong, professor vid den kinesiska samhällsvetenskapsakademin och He Weifang, juridikprofessor vid Pekinguniversitetet.

Efter att tidsgränsen, 16 mars, meddelats, var det många kineser som sade att de är oroliga att deras privatliv och yttrandefrihet kommer kringskäras. Somliga sade även att de kommer sluta använda Weibo.

I fjol rapporterade statligt styrda nyhetsbyrån Xinhua att Sina Weibo hade haft 20 miljoner nya användare per månad under en period under 2011. Sedan man började genomföra registreringen med riktiga namn den 1 januari har nyregistreringarna sjunkit till bara omkring 3 miljoner per månad.

Sydkorea, som var det första landet som införde tvång på registrering under ens riktiga namn, meddelade nyligen att man tänker ta bort det.

Professor Yu Zhishu på Seouluniversitetet publicerade en rapport i april 2010 där det stod att antalet användare och poster hade minskat med två tredjedelar under de fyra år man haft denna regel.

I januari 2010 uttryckte flera organisationer och människorättsgrupper i Sydkorea oro för att tvånget att registrera under sitt riktiga namn utgör en kränkning av yttrandefriheten och användarnas privatliv.

Större sydkoreanska sajter har också blivit måltavlor för hackare sedan systemet implementerades. I juli förra året stal hackare 35 miljoner internetanvändares personnummer. I slutet av november hackades ett sydkoreanskt spelföretag och 13,2 miljoner användares uppgifter spreds. Sydkoreanska myndigheter beslöt på grund av detta att överge detta registreringstvång.

Den liberala tidskriften Southern Metropolis Weekly i Guangzhou skrev den 9 januari att Sydkorea utgjorde ett tydligt exempel för andra länder som överväger att genomföra ett liknande system.

via Motvilja bland kinesiska mikrobloggare mot krav på registrering under eget namn – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.