Supernyttig surkål kan skydda mot allergi

15 februari, 2012 kl. 07:24 | Publicerat i Kropp & Sinne, Mat | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Vitkål och även andra grönsaker som syrats med mjölksyrabakterier får en pikant smak och en rad hälsofördelar. Syrningen bevarar näringsämnena, verkar probiotiskt, stärker immunförsvaret och gör gott för din mage. Det finns också en studie som pekar på att mjölksyrade livsmedel i kosten kan minska risken för allergi.

När jag var liten brukade min pappa, som är uppvuxen i Polen, ofta säga att han längtade efter surkål. Hans mamma brukade göra sin egen surkål som serverades till kött och korv. Minns att jag tyckte då att det inte lät vidare gott men surkål visade sig vara riktigt välsmakande när jag väl vågade smaka på det i vuxen ålder.

Syrad kål har ätits sedan årtusenden i de asiatiska länderna och i både Tyskland och flera östeuropeiska länder är surkål är en traditionell maträtt.

Förr i världen var mjölksyrning
en vanlig konserveringsmetod och för sjömännen var surkålen viktig under de långa resorna till havs när det inte fanns tillgång till kylrum för att lagra färsk frukt och grönsaker. Surkålen räddade sjömännen från att få bristsjukdomen skörbjugg som uppstår när man får för lite c-vitamin.

Surkål har förutom att den är rik på c-vitamin även många andra positiva effekter på hälsan.

Mjölksyrajäsning innebär att mikroorganismer fermenterar grönsakerna. Under syrningen omvandlar nyttiga bakterier socker och andra ämnen till andra syror. Viktiga näringsämnen bevaras och syrningen gör även att B-vitaminer, bland annat B12 bildas. B12-vitamin har bland annat betydelse för produktionen av röda blodkroppar och för nervsystemets funktion.

Syrade grönsaker verkar
som probiotika, det vill säga de innehåller hälsosamma bakterier som skyddar mot sjukdomsalstrande organismer. Probiotika är bra för tarmfloran och immunförsvaret och skyddar också slemhinnan i både munhåla och tarm. Surkål anses också som antioxiderande då de innehåller rikligt av ämnen som motverkar cancer.

Även för de som tänker på vikten är surkål ett bra alternativ. Det innehåller mycket fibrer och har ett lågt GI. Surkål är rikt på fibrer vilket håller tarmarna i gång. Surkål innehåller också kalium som kan ha blodtryckssänkande effekt.

En annan fördel med syrade grönsaker är de har lång hållbarhet.

Den gamle schweiziske
naturläkaren Alfred Vogel var en stark förespråkare för mjölksyrade grönsaker. I sitt verk ”Den lille doktorn” lyfter han fram syrejästa grönsaker som ett hälsomedel med även anticancerogena effekter.

När kylskåpet kom på 1950-talet slutade vi att syra maten och nyttiga bakterier försvann från vår kost.

Orsaken till att allt fler svenska barn blir allergiska kan bero på att vi idag inte äter nyttiga probiotiska bakterier i samma utsträckning som förr i världen, visar en svensk studie.

Johan Alm, barnläkare vid Sachsska barnsjukhuset i Stockholm har tillsammans med forskarkollegor studerat hur livsstilen hade betydelse för risken att utveckla allergi. De kom fram till att personer som har för vana att äta syrade livsmedel hade en lägre risk att utveckla allergi.

Tänk på att syrade livsmedel såsom surkål och saft inte ska kokas i aluminiumkastruller eller komma i kontakt med aluminiumfolie. Aluminium kan skada nervsystemet och tros öka risken för Alzheimers sjukdom.

Källor:
Livsmedelverket, Den lille doktorn: Alfred Vogel (1952), Natural News, Nyfiken Vital, The Lancet

via Supernyttig surkål kan skydda mot allergi – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.