Shen Yuns magiska digitala scenbakgrund

18 februari, 2012 kl. 14:10 | Publicerat i Kinesisk kultur, Shen Yun | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Gudomlig konst – Ett fönster mot det unika Shen Yun Performing Arts
(Del 3 av 9)

Tara MacIsaac
Epoch Times

Tänk dig att mingla med folk längs den historiska Gula floden i Kina. Med mjuka, rosa, blommande lövverk som reflekterar i vattnet och berg som skymtar i en purpurfärgad dimma i horisonten.

Föreställ dig nu att du står på toppen av en brant och blickar ner längs den kinesiska muren, vilken sträcker sig bort mot den avlägsna himlen. Röksignaler böljar ut från tornen i muren, så som det en gång i tiden var.

Shen Yun Performing Arts visar med dess teatrala föreställning den klassiska kinesiska kulturen, och tar med hjälp av de digitala bakgrundsbilderna fram scener som sträcker sig alltifrån 5000 år tillbaka i tiden, fram till idag. ”State-of-the-art” teknik används för att skildra naturen, såväl som den forna kinesiska konsten, inklusive klassiska kinesiska trädgårdar och himmelska scener som ofta också framställs i buddhistiska målningar.

Det New York-baserade företaget har specialiserat sig på den klassiska kinesiska dansen, men återupplivar också mångskiftande andra traditionella danser, dräkter och musik från de 55 olika etniska grupperna i Kina.

Samtidigt som Shen Yun presenterar gamla berättelser, skapar de också något nytt.

Oskars- och Emmybelönade Avatar-scenografen, Robert Stromberg, sade att bakgrunden skulle kunna vara en ”ny konstform i sig – liveframträdanden blandat med digital projektion.”

Efter att ha sett Shen Yun framträda i Los Angeles i juli förra året, berättade Stromberg för New Tang Dynasty Television att Shen Yuns bakgrundsprojektion skapade en känsla av att ”gå på teater och bio på en och samma gång.”

– Showen var helt underbar. Den var så inspirerande, jag tror att jag till och med kommit på en del nya idéer för nästa Avatar film.”

Stromberg har också studerat kinesiska landskap och uppskattade äktheten i bakgrunden.

– Att se en traditionell föreställning med både autentiska dansrörelser och bakgrund, allt föll på plats.

Forntida trädgårdar

Kinesiska trädgårdar, likt de forntida trädgårdarna som visas i bakgrundsscenen i några av Shen Yuns danser, har alltid haft en djupgående betydelse för kineserna.

“Tao (Vägen, naturens ordning) inspirerade sina efterföljare till djup medvetenhet om förändringsprocesserna i naturen”, förklarar R.S. Johnston i sin bok Scholar Gardens of China; en studie och analys av spatial design hos den kinesiska privata trädgården.

Shen Yuns föreställningar rör sig genom bergen, klipporna, dalar, bördiga marker, vattenlandskap och ända ner till subtropiskt evigt gröna skogar i Sydostasien.

“Taoisternas ödmjukhet inför naturen uttrycks tydligt vid utformningen av deras landskap, samt i hur byggnader anpassats till den omgivande platsen”, skriver Johnston.

Taoisternas princip av yin och yang manifesteras också i balansen mellan trädgårdens olika element.

“Vatten och sten, skugga och ljus, insidan och utsidan balanseras för att manifestera Tao, (naturens väg),” förklarar Joan Kent Kvitka, som är utbildningschef på Portland Classical Chinese Garden i Portland, USA, i en artikel från Portlands State University.

Shen Yuns bakgrundsscener avbildande trädgårdar beskrivs på hemsidan innehålla ”rikt ornamenterade byggnader”, utsökta blommor, och sällsynta träd… perfekt belägna i flera nivåer och skikt, i deras placering finns det också en djupare inbyggd mening”.

Mongoliska gräslandskap

Gröna berg skiljer det gyllengröna gräset från den guldblåa himlen i Shen Yuns bakgrundsscen. Det är scenen för de mongoliska danserna, där rörelserna kan liknas vid galopperande hästar eller svävande örnar.

En 1500 år gammal mongolisk dikt från Shen Yuns hemsida illustrerar samhörigheten mongolerna känner för sina gräsmarker, och som också visas i bakgrundscenen: “Djupblå himmel, gränslöst öppna landskap. Vindarna dansar i det låga gräset, nötkreatur och får visar sig”.

Det mongoliska folket “är kända för sin närhet till naturen, livliga sånger och danser, och makalöst bågskytte, samt färdigheter och ridkonst,” enligt Shen Yuns hemsida.

Från Himalayas toppar till subtropiska skogar

Varje år ändras Shen Yuns framträdanden. Med ungefär 20 danser i varje framträdande leder dansarna oss genom en bred historia, en geografisk och etnisk vidd av Kina.

Dansare skildrar tibetaner bland Himalayas berg, och hur Yi-folkets etniska dansare tar tre steg fram och ett steg bak i en cirkulär rörelse som karakteriserar “boveteskördens steg”, (Beating Buckwheat Step), danssteg som inspirerats av skördetiden. Dansen sker med en bakgrundsscen av blommande fält, berg och dalar i sydvästra Kina.

Etniska grupper porträtteras i sin ursprungliga miljö, men den digitala bakgrunden gör mer än att bara lysa upp scenen. Det ger också ett interaktivt stöd, vilket vanligtvis bärs upp av rekvisita som remskivor, strängar och sandsäckar.

Till exempel i en dans som skildrar det klassiska litterära verket Resan till väst, drar Apkungen ner månen till jorden, från sin plats på himlen. I flera danser, kommer flygande jungfrur och gudomliga väsen ner till jorden avbildade på den digitala skärmen. De landar på scenen och möts upp av dansare som därifrån tar vid, och skapar en smidig övergång från himmelen till scenen.

Shen Yun “skapar en unik atmosfär och en vacker, färgglad värld,”, säger Masahide Yanagawase, en av de mest berömda konstnärerna på visuella specialeffekter i Japan, till Epoch Times efter att han såg föreställningen i Tokyo i 2009.

– Bakgrundsscenerna koordineras inte bara med dansarna på scenen till att perfekt leverera en underbar syn, utan de är också i harmoni med innehållet i varje del av hela föreställningen. Hur berättelserna rullas upp och utvecklar sig och det sätt som berättelserna framförs gör det mycket sevärt. Detta är en värdefull händelse att minnas, tyckte Yanagawase.

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts, som har börjat sin helt nya världsturné 2012 . Showen kommer till Cirkus i Stockholm den 4, 5 och 6 april 2012.

Om du vill veta mer om Shen Yun Performing Arts och kinesisk kultur, om världsturnén 2012, biljetter och kalendern: www.shenyunperformingarts.org

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.