Korea ges rum på Östasiatiska museet

20 februari, 2012 kl. 08:05 | Publicerat i Kultur | Lämna en kommentar
Etiketter: ,

I ett ljust öppet rum med plats för kontemplation, inspirerad av en traditionell koreansk villa, inramas en koreansk samling på cirka 500 föremål.

Cecilia Svensson
Epoch Times Sverige

Det koreanska galleriet på Östasiatiska museet öppnades i lördags och är nu en av basutställningarna tillsammans med grannländerna Kina och Japan.

– Vi hoppas på fler nya besökare. Det finns många som har koreansk anknytning i Sverige och vi hoppas de hittar hit, säger Anna Palmqvist, museichef.

De första koreanska föremålen i samlingen skänkte kung Gustav VI Adolf 1926, då han besökte Korea tillsammans med kronprinsessan Louise. Efter att han hade deltagit i utgrävningen av Seobongchong graven – ”Den lyckobringade Fenixens grav” – fick han som minne ett örhänge av guld.

Örhänget är daterat från tidiga kungariket Silla, 400-500-talet. Det finns nu att beskåda i galleriet. Som utbildad konsthistoriker och arkeolog blev Kung Gustav VI Adolfs stora intresse för Asien mycket betydande för Östasiatiska museets samlingar.

Kungaparet invigde utställningen och i sitt tal sade kungen bland annat att invigningen av Koreagalleriet kan ses som en start på uppmärksamheten kring det kommande svenska statsbesöket i Korea den 30 maj-1 juni, enligt hovets hemsida.

Koreansk keramik utgör huvuddelen i samlingen tillsammans med ett fåtal möbler och tavlor. En del av föremålen är gåvor och inköp från läkare och sjuksköterskor som var aktiva under Koreakriget.

– Den koreanska keramiken ser modern ut och är uttrycksfull, lekfull och inte så perfekt, säger Anna Palmqvist och menar att svensk keramik influerats av den.

Galleriet är ett resultat av samarbetet mellan Östasiatiska museet och Korea Foundation vars syfte är att öka kunskapen om Koreas kultur och historia i Sverige. På museet hålls under våren också en serie föreläsningar med Korea-tema.

Östasiatiska museet ingår tillsammans med Etnografiska museet, Medelhavsmuseet och Världskulturmuseet, i statens museer för världskultur.

via Korea ges rum på Östasiatiska museet – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.