Gåvor till välgörenhet i Kina hamnar oftast i statskassan

27 februari, 2012 kl. 09:31 | Publicerat i Ekonomi, Kina | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Gao Zitan
Epoch Times

Nästan 60 procent av donationerna till välgörenhetsorganisationer i Kina hamnar i de statliga finanserna, enligt en färsk undersökning.

”2011 China Charity Contribution Report” (Kinas rapport om bidrag till välgörenhet från 2011) publicerades den 8 januari av China Charity and Donation Information Center som tillhör Inrikesministeriet. Rapporten gäller för NGO:s under 2010.

Enligt Beijing Times går 58,3 procent av gåvorna till statliga kontor eller till organisationer som har kopplingar till regimen, såsom Kinesiska Röda korset, medan endast 1,3 procent av gåvorna har gått till oberoende välgörenhetsorganisationer och vårdhem.

Chen Shuqing, medlem av Kinas demokratiska parti, var kritisk över siffrorna. Sedan det kinesiska kommunistpartiet (KKP) kom till makten har det monopoliserat sociala aktiviteter i regeringens namn, sade han, inklusive välgörenhetsorganisationer. Chen sade att partiet anser sig ha rätt att behandla hanteringen av bidrag till välgörenhetsorganisationer som en del av regeringens funktioner.

– Bland välgörenhetsorganisationerna är det så kallade Röda Korset” bara en förlängning av den kinesiska regeringen, sade han.

– Gåvorna från folket till Röda korset tas faktiskt om hand av regeringen. Regeringen förvaltar och distribuerar dessa gåvor utan någon egentlig bokföring; det är svårt för människor att veta var dessa donationer har använts, hur mycket [som har använts], och vad de har använts till, sade Chen.

Han sade också att det finns ett antal välgörenhetsorganisationer som verkar vara oberoende men som egentligen är knutna till regimen.

Medan officiella välgörenhetsorganisationer har det gott ställt, mottog Kinas China’s Foundation Center ett gemensamt brev i januari från sju ideella NGO:s i bergsområdet Qinba i nordvästra Kina, som meddelade att de hade svårt att överleva.

Av dessa sju bildades sex omkring år 2000. I början av deras verksamhet fick de stöd i form av utländska bidrag. Men på senare år har internationella organ stoppat ekonomiskt stöd till kinesiska välgörenhetsorganisationer. Dessutom är det lokala stödet mycket litet.

Enligt China Youth Daily fanns det cirka 381 000 icke-statliga organisationer som är registrerade i Kina i slutet av 2007, och de flesta av dem har kopplingar till regeringen. Antalet icke-registrerade självorganiserade NGO:s uppskattas till cirka 3 miljoner, enligt artikeln.

Deng Guosheng, chef för forskningscentret för sociala säkerhetsfrågor på Tsinghua University, sade i en intervju med radio Sound of Hope: ”Kinesiska NGO:s på gräsrotsnivå etablerades från början med hjälp av utländskt stöd och utvecklades därefter väl. På grund av den internationella finanskrisen, den europeiska skuldsituationen och den amerikanska ekonomins avmattning har många internationella NGO:s gradvis dragit in sitt stöd till Kina. Lokala NGO:s är beroende av utländsk hjälp och får inte något stöd från någon annan källa. ”

Deng tillade att han misstänker att finansieringen har dragits in grund av föreställningar om Kinas ekonomiska utveckling, men han sade att den utvecklingen bara gynnar vissa sektorer.

Wei Zhongping, en oberoende kandidat till en plats i Kinas legislatur på lägsta nivå, berättade för Epoch Times att kontrollen av donationer till välgörande ändamål i Kina är otillräcklig.

– Vi vet inte vart donationerna har tagit vägen, och det finns inget sätt att undersöka det heller.

Ansvarslöshet urholkar allmänhetens förtroende och avskräcker från att ge bidrag, sade han. Kinesiska medierapporter visar att gåvor till välgörande ändamål sjönk med 80 procent från juni till augusti 2011, efter att skandaler om välgörenhetsorganisationer uppdagats.

– Till skillnad från andra länder träder inte popstjärnor och entreprenörer fram i Kina och lämnar donationer, sade Wei.

– En av de viktigaste skälen är att medlen missbrukas. De som donerar för att få goodwill blir väldigt besvikna eftersom de faktiskt matar några giriga ”maskar”.

Han pekade på hur medel som donerats efter jordbävningen i Wenchuan, Sichuanprovinsen år 2008 försvann.

– En ansenlig summa kom i form av donationer för att lindra folkets lidandet. Men det första de statliga tjänstemännen gjorde med gåvorna efter jordbävningen var att köpa en omgång lyxbilar.

Beijing Times rapporterade om en undersökning om ämnet av Deng Guosheng. Han och en grupp om tio personer genomförde en fyra månaders undersökning av donationer efter jordbävningar, och använde endast officiella siffror. Dessa visade att 80 procent av donerade 76 miljarder yuan gick in i de statliga räkenskaperna.

– Vem skulle bry sig att donera längre?, sade Wei, givarna är alla bittert besvikna.

via Gåvor till välgörenhet i Kina hamnar oftast i statskassan – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.