Bananflugan – liten och intelligent

4 mars, 2012 kl. 10:45 | Publicerat i Andlighet, dagens tankar, Lustiga fenomen :-), Natur, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Citat från artikeln: ”Dessa små fruktflugor, samma flugor som flyger runt de bruna bananerna i fruktskålen, tar komplexa beslut om hur mycket alkohol de ska konsumera baserat på huruvida de har parasiter i sig eller ej” avslutade Schlenke.”

Kanske man borde tänka på detta nästa gång man vill slå till en liten bananfluga? 🙂 Vilken intelligens naturen har! Allt är så sinnrikt ihopkopplat; hur alla organ och dess funktioner fungerar tillsammans i en kropp och och hur olika organismer samverkar.

För mig är det en gudomlig intelligens bakom, medan andra tror att det är evolution. Jag tror visst på evolution också, hur allt måste anpassa sig efter rådande omständigheter, men det här med hur allt skapats från början, den sinnrika kropp vi har där alla processer så otroligt väl samarbetar, det är för mig ett mirakel. Det tror jag inte är endast evolution. Jag har tyckt så ända sedan jag var liten och läste i Det Bästa om hur våra inre organ fungerar och samverkar; processer inom organet och sinsemellan de olika organen. Jag säger bara – Gudomlig Intelligens. 🙂


Fruktflugor förgiftar parasiter med alkohol

Cassie Ryan
Epoch Times

Människor använder alkohol för att desinficera sår, men vissa insekter tar det ytterligare ett steg genom att äta mat som innehåller alkohol för att bli av med parasiter.

Fruktflugor är motvilliga värddjur för vissa endoparasitiska getingarter som lägger sina ägg inuti fluglarven med en giftinjektion som hjälper till att dämpa immunförsvaret mot getingarna och gör det möjligt för äggen att kläckas. När de små getingarna kommer fram så börjar de äta flugorna levande.

Infekterade fluglarver av fruktflugan Drosophila melanogaster kan emellertid undvika denna olyckliga död genom att medicinera sig själva med alkohol.

”Vi upptäckte att alkohol skyddar fruktflugorna från att bli parasiterade av getingarna, och att alkoholkonsumtion också efter att de har blivit infekterade kan göra så att getingarna som växer inuti dem dör”, sade forskningsledaren Todd Schlenke på Emory University i ett pressmeddelande.

”Förvånansvärt nog söker fluglarven aktivt upp mat innehållande etanol när de infekterats, vilket visar att de använder alkohol som en medicin mot getingarna.”

Detta alkoholsökande beteende kan hjälpa till att hindra getingarna från att lägga sina ägg i fluglarven till att börja med.

”D. melanogaster har en speciell förmåga att tolerera höga halter av alkohol”, förklarade Schlenke. ”Det verkade möjligt att denna förmåga skyddar flugorna från parasiter.”

Även utan sitt immunförsvar mot getingar så kan vissa flugor överleva parasiter helt enkelt genom att konsumera alkohol.

”Dessa små fruktflugor, samma flugor som flyger runt de bruna bananerna i fruktskålen, tar komplexa beslut om hur mycket alkohol de ska konsumera baserat på huruvida de har parasiter i sig eller ej” avslutade Schlenke.

Upptäckterna kommer att publiceras i Current Biology i mars.

via Fruktflugor förgiftar parasiter med alkohol – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.