Kina ”chockat” över att australiska gruvbolag inte tar emot mutor

6 mars, 2012 kl. 14:50 | Publicerat i Ekonomi, Kina | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Victoria Clarke
Epoch Times

En icke namngiven före detta australisk senator har förklarat att Kinas gruvföretag är ”chockade” över avsaknaden av mutor i den australiska gruvindustrin.

Enligt en rad e-postmeddelanden som publicerats av Wikileaks den 27 februari, beskriver den förra australiska senatorn, kallad ”källa CN65”, Kinas gruvsektor som djupt korrupt.

E-postmeddelandena var ett utbyte mellan senatorn och Stratfor, en internationell tankesmedja. Stratfor ger daglig information rörande säkerhet och ekonomi till sina kunder, däribland det australiska försvaret.

Senatorn sade: ”Där utländska företag verkligen får tillgång till hyreskaserner tycks de alltid förlora på grund av att gruvsektorn i Kina är en av de mest korrupta sektorerna av alla.”

Den förra senatorn fortsatte sedan med att konstatera: ”De kan helt enkelt inte få in i huvudet att rättssäkerhet gäller för gruvprojekt i Australien. De vägrar tro på att de har rätt att få ett gruvavtal bara genom att uppfylla relevanta miljökrav. De tror att man inte är trovärdig om man inte berättar för dem att man måste muta någon.”

Mutor, eller ”guanxi”, som det kallas i Kina, är ett vanligt problem. Under 2010 greps fyra tjänstemän från det Australien-baserade gruvbolaget Rio Tinto i Kina och erkände enligt uppgift att de tagit emot mutor på över 10 miljoner USA-dollar.

Den läckta information var en del av det som Wikileaks släppt av Global Intelligence Files. Över fem miljoner e-postmeddelanden från Stratfor med huvudkontor i Texas offentliggjordes. Meddelandena hade skickats mellan juli 2004 och slutet av december 2011.

E-postmeddelandena visar Stratfors nät av uppgiftslämnare, pay-off-struktur, penningtvätt och psykologiska metoder, enligt Wikileaks.

via Kina ”chockat” över att australiska gruvbolag inte tar emot mutor – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.