Kroppsklockan påverkar immunförsvaret

8 mars, 2012 kl. 07:25 | Publicerat i Kropp & Sinne, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,Susanne Larsson
Epoch Times

Vår inre klocka styr kroppens kemi. Även vårt immunsystem påverkas under dygnet. Det här kan förklara varför tiden kan vara en viktig faktor när det gäller risken för att drabbas av infektioner, enligt amerikanska forskare.

Forskare vid Yale University School of Medicine har sett det finns ett samband mellan tiden och försämring av infektioner hos patienter. Förklaringen anser de vara ett protein i kroppens immunsystem som förändras under dygnet.

Allt levande, djur, växter och till och med mikroorganismer följer en så kallad cirkadisk tidsrytm på 24 timmar som styr viktiga biologiska processer. Det är därför vi inte mår bra när vi rubbas ur vår tidsrytm, som exempelvis vid långresor och nattvak.

När immunsystemet upptäcker att ett virus eller en bakterie försöker angripa kroppen så engagerar sig bland annat ett protein som kallas TLR9 (Toll-like receptor 9) för att bekämpa inkräktaren.

I försök på möss såg forskarna att mängden TLR9 och dess funktion kontrollerades av kroppsklockan och varierade under dagens lopp. Aktivering av mössens immunförsvar var som effektivast vid tidpunkten då TLR9 var som högst.

Enligt studien var risken att drabbas av allvarlig infektion som blodförgiftning, som störst på natten mellan klockan 2 till klockan 6.

Professor Erol Fikrig, en av forskarna bakom studien, säger i en kommentar till BBC att de funnit ett ”direkt molekylärt samband mellan dygnsrytmen och immunsystemet”, som skulle kunna få ”betydande konsekvenser för förebyggande och behandling av sjukdom”.

Studiens resultat visar på vikten att läkemedel ges vid vissa tider på dygnet för bästa effekt. Det kan också leda till att läkemedel tas fram som siktar på kroppens egen klocka för att sätta igång immunsystemet i sin mest aktiva fas.

Studien har publicerats i tidskriften Immunity.

via Kroppsklockan påverkar immunförsvaret – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.