Unga mobilanvändare riskerar psykisk ohälsa

11 mars, 2012 kl. 17:47 | Publicerat i Barn, hållbar utveckling, IT, Telekom och Media, Kropp & Sinne, Miljöfrågor, mobilstrålning, Samhälle, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Att ständigt vara uppkopplad och alltid tillgänglig är en verklighet för många unga. Intensivt användande av mobiler och datorer är en allvarlig risk för hälsan, visar en ny svensk studie.

Kommunikationsteknologin har gått fort och många unga har ett stort behov av att alltid ha kontakt med bekantskapskretsen och hålla sig uppdaterad i nyhetsflödet på internet. Men det är ett högt pris som unga höganvändare av datorer och mobiltelefoner får betala i form av sömnsvårigheter, stress och psykisk ohälsa.

Doktoranden Sara Thomée har tillsammans med forskarkollegor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, i fyra olika studier undersökt hur den psykiska hälsan påverkas hos unga som använder datorer och mobil.

Till grund för undersökningen
ingick bland annat enkätsvar från 4 100 unga i åldern 20-24 år samt intervjuer med 32 unga höganvändare av datorer och mobiler.

Resultatet visar på en tydlig koppling mellan stress, sömnproblem, psykisk ohälsa och ett intensivt användande av mobiltelefoner och datorer.

– Vi har utforskat effekterna både kvantitativt och kvalitativt och följt upp personerna ett år senare. Slutsatsen är att en intensiv användning av kommunikationsteknik kan ha effekter på den mentala hälsan, säger Sara Thomée i ett pressmeddelande.

Hos både män och kvinnor ökade sömnbesvär och depressionssymtom vid flitig mobilanvändning.

– De personer som upplever mobiltelefonens ständiga tillgänglighet som stressande är de som i störst utsträckning rapporterar om mentala symtom, säger Sara Thomée.

Många unga sitter ofta uppe på nätterna vid datorn utan att ta pauser.

– Att ofta använda datorn sent på natten är inte bara associerat med sömnstörningar utan också med stress och psykisk ohälsa hos både män och kvinnor, säger Sara Thomée.

Thomée efterlyser ett förebyggande folkhälsoarbete som också bör innefatta råd och information till de unga om hur man använder kommunikationsteknologin på ett hälsosamt sätt.

– Det handlar till exempel vikten av att ta pauser, att ge tid för återhämtning vid intensiv användning och att sätta gränser för tillgängligheten, säger Sara Thomée.

Mona Nilsson, journalist och författare som i många år bevakat riskerna med mobiltelefoner och elektromagnetisk strålning, är inte förvånad över studiens resultat men bekymrad för de unga som hon anser vilseletts av myndigheter och industrin om riskbilden:

– Man känner till
sedan decennier hög exponering för elektromagnetiska fält och mobilstrålning är en stark stressfaktor samt att strålningen orsakar sömnproblem och depressiva syntom. Det beror på att strålningen påverkar signalsubstanser och hormoner i hjärnan samt påverkar det centrala nervsystemets funktion, säger Mona Nilsson till Epoch Times.

Mona Nilsson anser att skolorna bör ta sitt ansvar och stoppa användandet av mobiltelefoner och datorer under skoltid.

– Det är dags att man går ut och rekommenderar att barn och ungdomar inte bör använda mobilen annat än för SMS eller nödsamtal samt att det massiva införandet av läsplattor, bärbara datorer och trådlös uppkoppling i skolorna stoppas. Vi har redan allför många ungdomar som mår psykiskt dåligt och de långsiktiga konsekvenserna kan bli mycket allvarliga om vi inte börjar berätta sanningen om riskerna med den trådlösa tekniken, avslutar Mona Nilsson.

via Unga mobilanvändare riskerar psykisk ohälsa – Epoch Times

Mer i detta ämne:


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.