Zhang Heng – den store kinesiske uppfinnaren

11 mars, 2012 kl. 07:19 | Publicerat i Kinesisk kultur | Lämna en kommentar
Etiketter: ,

David Wu & Barbro Plogander
Epoch Times

Zhang Heng 78 -139 e. Kr. var uppfinnare, astronom, matematiker, konstnär och litteraturvetare i Östra Handynastin. Bland hans uppfinningar finns ”himmelssfären”, som gjorde det möjligt att utarbeta horoskop och han uppfann även en ”seismograf” för att kunna förutsäga jordbävningar.

Zhang Heng var en flitig och ärlig man, enligt kinesiska historiker. Under hela livet höll han en hög moralisk profil och tog avstånd från politiska grupper. Som en följd av detta gjorde han aldrig någon kometkarriär. Han sade en gång att han inte brydde sig så mycket om befordran utan han brann för moral och forskning.

Baserat på tillgängliga teorier och egna iakttagelser uppfann Zhang Heng år 117 e. Kr.  en himmelsk glob. Detta astronomiska instrument  drevs av ett vattenhjul och gjorde en cirkel på en dag. Det här var den första vattendrivna astronomiska anordningen i världen som visade en modell av himmelssfären.

På den tiden tvivlade människor på att ”himmelssfären” kunde spegla de faktiska astronomiska fenomen. För att bevisa att den fungerar beslutade Zhang Heng att anta utmaningen offentligt. Vid testet stannade han inomhus och kunde exakt lokalisera stjärnornas positioner som ”himmelssfären” visade upp.

Stjärnornas positioner bekräftades sedan av vad andra hade observerat utomhus. Folk började då tro på att  ”himmelssfären” kunde beräkna astronomiska fenomen. Zhang Heng kartlade med hjälp av  ”himmelssfären” över 2500 stjärnor och utarbetade Kinas första omfattande stjärnkatalog.

Enligt kinesisk historia uppfann Zhang Heng år 132 den första jordbävningsdetektorn i världen, seismografen, efter år av insamling av data och studier av jordbävningsteorier.

Seismografen indikerade år 138 en jordbävning i nordväst. Människorna i huvudstaden Luoyang kände däremot inte någonting alls, därför klandrade några byråkrater och akademiker anordningen  för att inte fungera ordentligt.

Några dagar senare rapporterade en löpare från nordväst att det varit en jordbävning och den hade inträffat vid exakt samma tidpunkt som seismografen varnade. Folk blev imponerade. Det var den första jordbävningsdetektorn i mänsklighetens historia. Över hela världen ansågs Zhang Heng som en pionjär för seismisk forskning.

Zhang Heng var också matematiker och räknade ut en formel för pi där talet låg mellan 3,1466 och 3,1622. Även om det är en liten skillnad mellan det pi (pi = 3,14159265) vi känner idag, och det han fick fram för 1800 år sedan, är noggrannheten i talen en häpnadsväckande prestation.

Zhang Hengs bedrifter i naturvetenskap hyllades av senare generationer. År 1970 utnämnde FN en månkrater efter honom, Zhanghengite. År 1977 blev även asteroiden 1802 uppkallad efter honom, ett välförtjänt erkännande av denne store kinesiske astronom.

via Zhang Heng – den store kinesiske uppfinnaren- Epoch Times

Mer i detta ämne:

 …


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.