Protestledare i Wukan valda till bykommitté

12 mars, 2012 kl. 07:53 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Matthew Robertson
Epoch Times

Medborgarna i Wukan röstade i val den 3 mars. Flera av de lokala ledare som var med i protesterna mot myndigheterna förra året, vann rösterna. Det lilla fiskesamhället i södra Kina fick också internationell uppmärksamhet förra året.

Av de sju platser i bykommittén under valet, valdes Lin Zulian, som ledde protesterna, till dess överhuvud, medan Yang Semao, som också var aktiv i protesterna, valdes till vice chef.

Tre av de fyra ursprungliga, representativa byborna som valdes förra året av byborna, innan det ansågs “illegalt” av lokala partimyndigheter, återvaldes: Hong Ruichao, Zhang Jiancheng och Zhuang Liehong. Den fjärde representanten, Xue Jinbo, dödades i polisförvar förra året – ingen officiell förklaring av hans död har givits och myndigheterna vill inte lämna ut kroppen.

Av 8363 berättigade väljare i Wukan hade 6812 godkända röster räknats, enligt Guangdongs politiska och rättsliga kommitté. Li Zulian fick 6205 röster och Yang fick 3609.

Vissa kineser som bevakat valet som verkar ha gått rättvist tillväga, var fortfarande inte imponerade. På Sina Weibo, en kinesisk Twitter-liknande tjänst, skrev en användare: ”Politiska och rättsliga kommittén, vilka försöker ni lura? Vad gjorde ni i Wukan förra december?”

Detta hade troligtvis att göra med den intensiva konflikten som ägde rum, inklusive kidnappning av fyra representativa bybor (som ledde till att en av dem dog, Xue Jinbo) och säkerhetsstyrkor som regelbundet försökte slå ned protesterna i Wukan.

En annan person skrev: “Tjänstemän har två sidor. Om de kan lyckas i att förtrycka, då kommer de att misshandla, slå och plundra; om de inte kan lyckas, då slår de följe med byborna.”

Båda kommentarerna gick senare inte att läsa på Sina Weibo, som troligtvis raderats av partiets internetcensur.

Wukan fick internationell uppmärksamhet förra året efter att bybor stått emot partitjänstemän som i hemlighet försökt sälja deras mark. De valde sin egen bykommitté för att själva ha kontroll över byns intressen.

En utvald grupp byråkrater från Guangdongprovinsen, där Wukan ligger, och centralledningen i Peking, skickades ut för att medla i konflikten. Partimedlemmarna bröt till slut löftet de höll, om att erkänna bybornas egen kommitté som legitim. De upplöste den och satte till slut stopp på det pågående valet.

Bybornas ledare, Lin Zulian och Yang Semao, säger att deras prioritet kommer att vara att återta marken som i hemlighet såldes av den förre bychefen. De säger att de kommer att protestera igen om inte marken återlämnas.

På lång sikt är det oklart hur mycket kommittén, som nyligen valdes av byborna, kommer att kunna styra sitt samhälle.

Förra månaden intervjuade Epoch Times Cheng Xiaonong, tidigare rådgivare åt avsatta premiärministern Zhao Ziyang och expert inom kinesisk politik. Han noterade att över varje bykommitté, finns det en mäktigare och hemlighetsfullare partikommitté. Medlemmarna i denna kommitté väljs inte, och deras makt överstiger bykommitténs som valdes demokratiskt.

via Protestledare i Wukan valda till bykommitté – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.