Möt våren renare till kropp och själ

15 mars, 2012 kl. 09:33 | Publicerat i hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor, Natur | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , ,

Redaktörens egna tips

Susanne Larsson
Epoch Times

Med vårens ankomst längtar vi efter förändring. Lika befriande som att göra en grundlig vårstädning är det att få rena kropp och sinne. Bestående välbefinnande uppnår man inte genom snabba metoder och dunderkurer utan det handlar om både mental och kroppslig rening och långsiktigt uppbyggande av hälsan.

Nyckelorden för att uppnå bättre hälsa är långsiktighet och helhetstänkande. En längtan efter att må bra kan vara en längtan efter att känna sig renare i både kropp och själ, det går hand i hand. Ibland börjar man med den mentala biten och når insikter som gör att man vill leva efter nya värderingar där ren mat och rena tankar blir viktiga. I en renare kropp och med ett renare sinne får sjukdomar svårt att få fäste.

Här följer tio tips som jag vill dela med mig av som passar bra den här tiden på året. Jag ser våren som en pånyttfödelse efter vinterns mörka tid. Vi människor förväntas vara lika aktiva året om men faktum är att vår fysiologi förändras under årstiderna och vårt behov av vila och återhämtning är större under vinterhalvåret. Vår kropp behöver också en annan föda vintertid,  mer lagad och värmande mat.

1) Unna dig att äta
så ren mat som möjligt. Lägg hellre en större slant på att handla svenskt kött men i mindre mängd än att köpa större mängder importerat kött till lägre pris. Snåla hellre in på godis och nöjen. Undvik besprutade grönsaker och handla ekologisk och gärna lokalproducerad mat. Hippokrates, känd som ”läkekonstens fader” i antikens Grekland, ansåg att mat är medicin. Ät varierat och ät inte mer än du behöver. Det finns forskning som visar på att onödigt stort kaloriintag snabbar på åldrandeprocessen. Lär dig mer om hälsosam mat och bli en krävande konsument.

2) Undvik alla onödiga
kemiska ämnen och elektronisk strålning så mycket det går. Ta inte mediciner i onödan. Låt förkylningen få läka ut av sig själv. Undvik starka rengöringsmedel, tvättmedel, sköljmedel och hygienprodukter. Tänk dig att du vill vara ren som en baby, både utvärtes och invärtes. Låt ditt sovrum vara en strålningsfri zon och tala inte i mobiltelefonen precis innan du går och lägger dig.

3) Tänk ”rent i alla sammanhang”. Undvik att titta och lyssna på det som är rått och oskönt. Försök hålla ditt sinne rent och fyll det i stället med sådant som är skönt och harmoniskt. Kanske har du aldrig tidigare läst klassiska romaner, lyssnat på klassisk musik eller njutit av att titta på skön konst, men det är värt att prova.

4) Bestäm dig för att
avfärda alla negativa tankar och sluta oroa dig. Det kan kännas svårt och ovant till en början men ta en dag i taget så blir det till slut till en vana. Att avfärda negativa tankar betyder inte att man godkänner allt som inte är bra men att man försöker att inte reagera lika starkt på det. Försök ta lättare på motgångar, se dem som möjligheter att lära sig av. Ha överseende med dina medmänniskor.

5) Lär dig mer om traditionella hälsometoder. Inom kinesisk traditionell medicin, Ayurveda och naturmedicin tar man hänsyn till hela människan. Enligt gammal visdom är meditation viktig för att uppnå god hälsa och inre harmoni. Ha tålamod, acceptera att det tar tid att lära sig släppa störande tankar. Prova på qigong eller yoga som är kraftfulla metoder för att uppnå bättre hälsa och välbefinnande.

6) Rör på dig varje dag och upptäck naturen. Kroppen behöver rörelse för att må bra. Pendla  med armarna och sträck ut ordentligt när du går. Sök dig ut i skog och mark när du har möjlighet. Naturen är spännande att upptäcka. Försök se den med andra ögon. Lär dig mer om växter och djur. Köp en kikare och fågelbok. Packa ryggsäcken med fika. Gör utflykter, vandra kort eller långt och gör dig hemmastadd i naturen. När du sitter inomhus och arbetar vid datorn ta ofta pauser, res på dig, rör på huvud, axlar och armar.

7) Lägg mer fokus på ditt inre liv. Upptäck dig själv. Lär känna dig själv och bli god vän med dig själv. Skriv dagbok, titta på gamla bilder och försök minnas vad du drömde om när du var barn. Reflektera mer över dina val du gör i det dagliga livet. Läs och inspireras av andra människors erfarenheter och hur de lyckats finna nya insikter i livet.

8) Sök dina rötter. Idag känner många människor sig rotlösa. Vi har snabba och ytliga kontakter med våra medmänniskor. Våra sociala medier har tagit överhanden för de mänskliga mötena. Vi har kanske flyttat långt ifrån vår hembygd för att få jobb. Våra rötter kan vi hitta igen om vi vill. Släktforska, besök dina gamla hemtrakter och sök upp gamla släktingar. Skriv ner minnen och spara. En dag kan det vara för sent att få svar på frågor om gamla anförvanter och hur det var förr.

Om du har flyttat till en ny plats, ta reda på mer om platsens historia och förankra dig där. Vi behöver en känsla av sammanhang för att må bra och känna oss trygga i en annars orolig värld.

9) Uttryck dig och ha roligt. Alla är vi bra på någonting, åtminstone kan vi träna upp en ny talang. Vi behöver inte bli duktiga men det är viktigt att få skapa något. Baka, laga gamla bilar, laga mat från grunden, sjunga i kör eller skriva dikter. Vi behöver i likhet med barnen få göra något roligt som inte är arbetsrelaterat.

10) Gör något gott för andra. Det är faktiskt bevisat att vi mår bra av att göra goda gärningar för andra. Det kan handla om att gå med i en välgörenhetsorganisation, hjälpa någon gammal eller rörelsehindrad person att få komma ut en stund på dagen, arbeta för mänskliga rättigheter i världen eller hjälpa grannen med snöskottning. Det viktigaste är att det handlar om oegennytta. Idag blir allt svårare att värva nya medlemmar till de ideella organisationerna. Kanske har vi blivit allt för upptagna med vår egen tillvaro så att vi glömmer bort att tänka på andra.

Susanne Larsson är legitimerad sjuksköterska med intresse för traditionella hälsometoder.

via Möt våren renare till kropp och själ – Epoch Times

Mer i detta ämne:


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.