Regimen i Kina mer våldsam och laglös mot aktivister, säger rapport

16 mars, 2012 kl. 06:47 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Matthew Robertson
Epoch Times

2011 var det mesta repressiva året på över ett decennium för människorättsförsvarare i Kina, enligt en färsk rapport.

“Det har varit ett år av hårda tillslag mot människorättsförsvarare som fått långa fängelsestraff, vilket omfattat användning av olagliga frihetsberövanden, påtvingade försvinnanden och tortyr”, enligt rapporten från Hongkong-baserade Chinese Human Rights Defenders (CHRD).

En bidragande orsak till myndigheternas intensiva tillslag var arabvåren i Nordafrika och Mellanöstern som pågick under året. Men 2011 var också en del av en allmän tillbakagång av mänskliga rättigheter i Kina som pågått i över ett årtionde, enligt CHRD.

Kinesiska myndigheter utökade även sina målgrupper förra året. Fokus låg inte bara på hängivna aktivister, utan på vanliga kinesiska medborgare som råkar tala ut om bristande mänskliga rättigheter. Det utdelades ”en hotfull varning till den vanliga kinesiska medborgaren: den som utmanar regeringen kommer att straffas”, skriver CHRD.

Rörelsen “människorättsförsvar” (eller “weiquan”) började runt 2000 med advokater, juridiska experter, aktivister och intellektuella som använde Kinas juridiska system och andra medel för att skydda individers rättigheter i samhället.

Kinesiska kommunistpartiets (KKP) säkerhetsstyrkor kan ha försökt skicka en signal till dessa människor förra året, visar rapporten, kanske som en del av ett försök att utrota rörelsen och stoppa de idéer som håller det vid liv.

Och de metoder som används är ofta olagliga och utomrättsliga, enligt CHRD. Den omfattade användningen av svarta fängelser, hemliga fängelser som officiellt inte existerar. Det var bland det mest ”oroväckande” i utvecklingen under 2011, skriver organisationen.

En rad andra åtstramande påtryckningar har också använts på internet och i samhället. Ett allt större antal internetanvändare tvingas delta med sina riktiga namn. Detta kräver att ens nationella identitetskort kopplas till ens mikrobloggkonto.

CHRD dokumenterade 3 833 godtyckliga gripanden av människorättsförsvarare förra året. Av dessa rapporteras 159 ha utsatts för tortyr. Större delen av tiden förvarades dessa personer i olagliga fångläger eller ”svarta fängelser” som sköttes av säkerhetsstyrkorna. Dessa skryter ofta om sin rätt att göra vadhelst de vill med de personer som de håller i fångenskap, oavsett vad lagen säger.

När Teng Biao, professor i juridik vid China University of Politics and Law och några andra människorättsaktivister omhändertogs i slutet av 2010, krävde han att få se någon form av dokumentation om varför han hölls fängslad. Säkerhetsagenten vrålade tillbaka: ”Vet du inte var du befinner dig? Det här är Kina!”

Teng misshandlades under förhören och säkerhetsagenten sade till honom att de lätt ”kunde slå ihjäl honom och gräva ett hål att begrava honom i”.

Dissidentförfattaren Yu Jie hotades också på ett liknande sätt: “Vi kan gräva ett hål om vi vill, och begrava dig levande.” Frasen har sedan dess blivit känd på internet och blev titeln på Chinese Human Rights Defenders årliga rapport 2011.

via Regimen i Kina mer våldsam och laglös mot aktivister, säger rapport – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.