Partitjänsteman som visste för mycket försvann i Peking

18 mars, 2012 kl. 07:23 | Publicerat i Kina | Lämna en kommentar
Etiketter: ,

Matthew Robertson & Ariel Tian
Epoch Times

I den senaste utvecklingen i den månadslånga politiska kris som satt ljuset på det kinesiska kommunistpartiets splittrade karaktär, misstänks nu en kinesisk partitjänsteman i Peking ha ”försvunnit” den 7 mars, på order av Bo Xilai, Chongqings kontroversielle partisekreterare. Dessutom har Bos hantlangare, den före detta polischefen och vice borgmästaren Wang Lijun, officiellt betecknats som en förrädare.

Zhang Mingyu, ombud i Chongqings folkkongress, påstås ha försvunnit eftersom han sitter på känslig information om Bos politiska kampanjer, enligt rapporter.

Försvinnandet ska ha ägt rum under de ”två mötena”, de årliga sammanträdena med Nationella folkkongressen och Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens, som hålls i Peking.

Nyheten om Zhangs försvinnande rapporterades först av en av hans vänner, med användarnamnet ”Chenjia” på den twitterliknande mikrobloggen Sina Weibo.

Chenjia skrev att fyra partitjänstemän från Chongqing hade stängt in Zhang i hans lägenhet i Peking, och gav Zhangs adress och mobiltelefonnummer. Senare tillade han att Zhang ”förts bort utan någon rättsprocedur … försvann mitt på blanka dagen”.

Detta bekräftades av Zhangs advokat, Pu Zhiqiang, enligt Sydney Morning Herald. När Epoch Times kontaktade Pu sade han att han inte hade tagit sig an något fall för Zhang ännu.

Samtidigt har Wang Lijun, Bos före detta högra hand, betecknats som förrädare av president Hu Jintao i ett internt meddelande för partimedlemmar, enligt South China Morning Post, som citerade en källa närstående kommunistpartiets rådgivande organ. ”Alla partitjänstemän ovanför prefekturnivå i Chongqing fick i förrgår [4 mars] veta att Wang förrått landet”, skrev tidningen, som hänvisade till en tjänsteman från Chongqing. Wang anklagas för korruption och ”moraliskt förfall”.

Den var den 6 februari som Wang försökte hoppa av till det amerikanska konsulatet i Chengdu. Enligt Washington Free Beacon hade Wang med sig en bunt dokument, vilka Peking har bett USA lämna tillbaka. Wang sägs ha berättat för personal på konsulatet om Bos korruption och kopplingar till organiserad brottslighet, såväl som information om förtryck av dissidenter i Kina.

Zhangs försvinnande kom strax efter att han skrev om en annan tjänsteman, Shui Zhengkuans, självmord. Shui var tidigare medlem av Chongqings kommunala partikommitté, som Bo Xilai leder. Shui ”begick självmord i en lyxvilla för högt uppsatta tjänstemän i Chongqing, vid middagstid på lördagen”, enligt vad Zhang skrev.

Shui Zhengkuan stod nära affärsmannen och misstänkta maffiabossen Weng Zhenjie, som Zhang Mingyu också var bekant med. Zhang hade utpressats av Weng Zhenjie och Wang Lijun, enligt inlägg på Wangs Weibo-sida efter att han försvann. En person som uppdaterar hans sida skrev att Zhang hade bett honom att skriva ett inlägg å Zhangs vägnar. Ha tillade att Zhang var försvunnen för att hindra honom från att offentliggöra hoten från Weng och Wang, vilket Zhang tydligen ska ha bevis på i form av bandinspelningar av.

Zhang var tidigare vd för Tongchuang Group, en fastighetsutvecklare, men företaget köptes ut under oklara omständigheter av Chongqing Trust, vars vd är Weng Zhenjie. Weng är även vd för Southwest Securities Company, ett av de första värdepappersföretagen i området som centralregeringen investerade i.

2011 anklagade Zhang öppet Weng i en artikel i tidskriften Economic Observer för att ha tagit emot enorma mutor och för att ha förskingrat 184 miljoner yuan i allmänna medel, pengar som han ska ha investerat i illegala institutioner som lånade ut dem till ockerräntor. Dessa organisationer ska tydligen vara kopplade till Bo Xilais nykommunistiska politiska rörelser för ”röda sånger” och ”slå till mot det svarta”, som gick ut på att sjunga maoistiska sånger respektive bekämpa så kallade kriminella gäng. Tusentals fängslades i den intensiva kampanjen, som många kritiker betraktar som en parodi på rättvisa och en delvis tillbakagång till kulturrevolutionens våld och politiska förföljelse.

Det går inte längre att söka på ”Shui Zhengkuan” på Weibo.

(Tilläggsrapportering av Rong Rui)

via Partitjänsteman som visste för mycket försvann i Peking – Epoch Times

Mer i detta ämne:


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.