Montblanc hedrade Shen Yun med priset ”Konstens beskyddare”

19 mars, 2012 kl. 23:15 | Publicerat i Kinesisk kultur, Shen Yun | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Jasper Fakkert
Epoch Times

Shen Yun Performing Arts, världens främsta klassiska kinesiska dans- och musikkompani, tilldelades en utmärkelse av Montblanc som konstens beskyddare, den 12 mars vid Lucent Danstheater i Haag, Holland.

Montblanc är världsledande i tillverkningen av sofistikerade och högkvalitativa pennor. Företaget, som är uppkallad efter det högsta berget i Västeuropa, Mont Blanc, har sin verksamhet i mer än 70 länder över hela världen.

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts grundades 2006 med uppdraget att återuppliva Kinas 5000-åriga gudomligt inspirerade kultur, som till stor del har förstörts under 60 år av kommunistiskt styre i Kina.

Montblanc de la Culture Arts Patronage Award tilldelades Shen Yun av Montblanc Benelux

Montblanc-priset delades ut vid en ceremoni, efter den europeiska premiären av Shen Yun Performing Arts 2012 turné, på Lucent Danstheater i Haag.

”Vi är mycket stolta över att tilldela Shen Yun Performing Arts vår Montblanc de la Culture Arts Patronage Award. Som en symbol för vårt erkännande och respekten för det rika kinesiska kulturarvet som ni [publiken] kommer att upptäcka under denna magnifika föreställning. Fem tusen år av förtrollande historia visas för er av de otroligt begåvade artisterna i Shen Yun ”, sade Jan van Holten, verkställande direktör för Montblanc International B.V. i ett gratulationsuttalande.

”Montblanc är också en mycket stor beundrare av kulturella bakgrunder och allt som har att göra med konst och kultur. Varje år tillverkar vi ett antal skrivinstrument och med dessa skrivinstrument hedrar vi folk,” sade Jan van Holten.

Årets utmärkelse har en begränsad pennupplaga som hedrar den första skyddshelgonet och beskyddaren av konst och kultur, känd i väst som Gaius Cilnius Maecenas, som tjänade under den romerske kejsaren Augustus och spelade en viktig roll som beskyddare av konst och kultur.

Med klassisk kinesisk dans som sitt kännetecken leder Shen Yun ett återupplivande av den klassiska kinesiska konsten. På bara tre år efter grundandet 2006 har Shen Yun vuxit från en till tre scenkonstföretag, däribland orkestrar, som framträder runt om i världen. Bland artisterna finns många vinnare av internationella dans- och sångtävlingar.

Efter att ha sett Shen Yuns föreställning tyckte Jan van Holten den var ”häpnadsväckande”. Det var klassisk kinesisk dans som i synnerhet gav genklang hos honom.

– Allt går så smidigt och samtidigt var elegansen mycket fin … mjukheten och elegansen hos damerna och männen lite tuffare och mer kraftfulla, sade van Holten.

Klassisk kinesisk dans är ett danssystem med en historia på tusentals år, som bygger på en djup grund i den traditionella estetiken.

Enligt Jan van Holten är stödjandet av genuina konstarter ”ryggraden i företaget”, och det kommer förvisso fortsätta att stödja konsten.

Fotnot: Utmärkelsen ”Konstens beskyddare” som gavs till Shen Yun Performing Arts vid denna ceremoni var ett initiativ från Montblanc Benelux. Det var inte den internationella Montblanc de la Culture Arts Patronage Award som utges av Montblancs kulturfond.

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts, som nyligen startade sin Europaturné 2012. Showen kommer till Cirkus i Stockholm den 4, 5 och 6 april 2012.

För mer info om Shen Yun Performing Arts och kinesisk kultur, om världsturnén 2012, biljetter och kalendern: sv.shenyunperformingarts.org

via Montblanc hedrade Shen Yun med priset ”Konstens beskyddare – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.