Hård kritik mot ny kinesisk lag om hemlig häktning

20 mars, 2012 kl. 07:57 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Matthew Robertson och Ariel Tian
Epoch Times

En kontroversiell lagändring i Kinas kriminalprocess drevs igenom trots stora protester från allmänheten, och det gjordes i den mest offentliga av forum – avsiktligt, för att skapa en atmosfär av rädsla, menar kritiker.

Nationella folkkongressen godkände lagändringen på morgonen den 14 mars. Sedan förslaget lades ut till offentlig konsultation i september i fjol, har det kritiserats hårt bland annat av organisationer som står landets ledning nära.

Lagens huvudsakliga tillägg finns i artikel 73, som har döpts till ”det olycksbådande tillägg 73” på internet, och mer allmänt kallas ”lagen om hemlig häktning”.

Den legaliserar möjligheten för myndigheterna att inte meddela familjemedlemmar till den som hålls i förvar om fallet har med ”nationell säkerhet” att göra. Tolkningen av vad som är ”nationell säkerhet” är ofta mycket bred i Kina.

Den välkända ekonomen och författaren He Qinglian kallade tillägget ”skräckinjagande”. Hon sade att det ”vänder på svart och vitt, utgör ett missbruk av rättssystemet, kommer förenkla för tortyr under förhör och leda till oskyldiga människors död. Man känner sorg över att bo i ett sådant land.” I en längre post beskrev hon lagen som ett ”damoklessvärd som hänger över det kinesiska folkets huvud”.

På en annan plats noterade hon att det faktum att lagen godkändes i det mest offentliga av forum – under de ”två mötena” i Peking, snarare än i en session med Nationella folkkongressens ständiga utskott – precis hade avsikten att ”skapa en atmosfär av skräck”. Enligt en omröstning på nätet stödde bara 8 av 1306 personer som tog del av förslaget.

Human Rights Watch har uppmanat partimyndigheterna att avskaffa tillägget.

Tanken på att folk ska kunna godtyckligt föras bort i hemlighet har också blivit till ett skämt. Till exempel har det föreslagits att en man, som friar till en kvinna numera ska fråga: ”Vill du bli den som inte får veta något när jag försvinner?”

Andra jämför legaliseringen av hemlig häktning med förhållandena i Östtyskland eller hur KGB agerade under Sovjetunionens dagar.

Xiao Han, biträdande professor vid China University of Politial Science and Law fick sitt mikrobloggkonto stängt den 13 mars efter att han i flera dagar rasat mot lagen. En advokat från Shandong sade att han kände en krypande känsla av ”kulturrevolutionens dagar; hemliga gripanden, försvinnanden, det kinesiska återuppväckandet av fascistiska tillvägagångssätt som fördöms världen över.”

Kommunistpartiets myndigheter verkar oberörda av det kraftiga motståndet. Dagen efter att man godkände den kontroversiella lagen rapporterade publikationen Legal Daily om lektioner i hur lagen ska implementeras. ”Varje åklagarorgan ska seriöst studera betydelsen av den nya kriminalprocesslagen”. Vidare stod det att ”alla kommer att utbildas och alla kommer att testas”.

via Hård kritik mot ny kinesisk lag om hemlig häktning – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.