Kina är inte att leka med…

20 mars, 2012 kl. 08:01 | Publicerat i Kina | Lämna en kommentar
Etiketter: ,

Kinesisk cyberkapacitet utgör ett hot mot den amerikanska militären, enligt rapport

Matthew Robertson
Epoch Times

Den kapacitet för cyberkrigföring som den kinesiska regimen håller på att utveckla utgör ett allvarligt hot mot USA:s militära operationer i händelse av en konflikt, enligt en rapport den 8 mars till ett utskott i den amerikanska kongressen.

Den amerikanska vapentillverkaren Northrop Grumman har sammanställt rapporten, som målar upp en oroande bild av den stora och snabba utveckling inom cyberkrigföring som Folkets befrielsearmé genomgått. Folkets befrielsearmé kallas ofta för ”partiarmén” eftersom de lyder direkt under kommunistpartiet som styr Kina.

Rapporten hämtar sitt material från stora mängder kinesiska källdokument, såsom tekniska manualer, militära publikationer, policydokument och nyhetsartiklar, med mera. I den argumenterar författarna för att den kinesiska regimen försöker integrera sofistikerade datanätverksoperationer i en större kontext när det gäller militära operationer och underrättelseverksamhet. Det här är normalt när det gäller modernisering av militärmakten, men det man fruktar är att den här kapaciteten ska kunna användas som en del av en större kampanj av nätverkskrigföring mot USA.

I händelse av en konflikt
skulle kinesiska militära ledare sikta in sig på amerikanska datorsystem och sakta ner eller försämra USA:s militära kapacitet i strid. För närvarande har USA ingen politik för att komma fram till hur man ska kunna hantera ett sådant scenario, enligt rapporten. Särskilt gäller detta om bevisen för attacken var oklara, vilket sannolikt skulle vara fallet. Man skulle dessutom troligen inte känna till ett eventuellt nätverksintrång förrän attacken hade genomförts.

Northrop Grummans studie var en uppföljning till en utkosttsrapport från 2009, där man även bedömde den kinesiska regimens kapacitet för cyberspionage. Den 136 sidor långa rapporten innehåller ett antal oroande slutsatser om utvecklingen när det gäller kinesiska cyberkrigshandlingar mot USA. Bland annat:

  • Kinesisk kapacitet för cyberattacker kan utgöra en risk för den amerikanska militären i händelse av konflikt.
  • Utländska företag hjälper kinesiska företag som i sin tur hjälper den kinesiska militärens cyberplaner.
  • Den kinesiska militären kan ha kapacitet att tränga in i försörjningskedjan för telekommunikationsutrustning till den amerikanska militären eller staten, vilket innebär säkerhetsrisker.
  • Över 50 kinesiska universitet är involverade i forskning kring informationssäkerhet, delvis finansierat av fem bidragsprogram, som en del av en bred politisk satsning.
  • Datornätverksoperationer är strategiskt viktiga för den kinesiska kommunistregimen, även bortom de rent militära användningsområdena, och de används nu för att modernisera Kina genom att komma över värdefull intellektuell egendom.

Dennis Shea, ordförande i den kommission för kinesisk-amerikanska förbindelser som rapporten lämnades till, sade i ett pressmeddelande: ”USA lider av de kontinuerliga cyberoperationer som den kinesiska regimen godkänner eller tolererar. Vårt lands nationella och ekonomiska säkerhet är hotad, och allt eftersom den kinesiska regeringen finansierar forskning för att förbättra sin avancerade cyberkapacitet kommer dessa hot att fortsätta växa.”

Han tillade att det blir allt mer uppenbart att partiets ledning åtminstone känner till dessa ”massiva elektroniska övervakningar och cyberintrång”. I december förra året rapporterade Bloomberg om hur Kinabaserade hackers tagit sig in på 760 större företag, något han kallade ett ”kallt cyberkrig”.

Enligt Wall Street Journal uppskattade en amerikansk regeringsföreträdare i slutet av 2011 att amerikanska företag förlorade 50 miljarder dollar på stulen intellektuell egendom, bland annat genom cyberattacker, under 2009.

Det amerikanska försvarsdepartementet svarade inte på förfrågan om en kommentar.

via Kinesisk cyberkapacitet utgör ett hot mot den amerikanska militären, enligt rapport – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.