Mobiltefonstrålning kan ge fosterskador

20 mars, 2012 kl. 07:46 | Publicerat i Barn, hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Miljöfrågor, mobilstrålning | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Möss som utsatts för strålning från mobiltelefoner under fosterstadiet får beteendestörningar, ångest och minnesproblem. Nu varnar forskare för att samma skador kan uppkomma hos människor.

Forskare vid Yale School of Medicine I USA har sett att möss som exponerats för strålning från mobiltelefoner under fosterstadiet uppvisade mer ADHD-symtom som hyperaktivitet, ångest och minnesproblem, än möss som inte exponerats för strålning, rapporterar The Telegraph.

Neurologiska undersökningar visade att exponering för strålning från mobiltefoner ledde till en onormal utveckling av nervceller i den del av hjärnan som kopplats till ADHD.

Enligt forskarna kan strålning från mobiltelefoner ge samma effekt hos människor.

Professor Hugh Taylor, från Yale University, tror att mobiltelefoner kan vara en av orsakerna till den ökning vi ser idag av beteendestörningar som ADHD.

Studien har publicerats i tidskriften Nature .

via Mobiltefonstrålning kan ge fosterskador – Epoch Times

Forskning: Mobil kan ge fosterstörningar

Av Tomas Lundin – metro

Enligt en ny studie kan det finnas ett starkt samband mellan kvinnors mobilanvändning under graviditeten och beteendestörningar hos barn. Resultaten förvånade forskarna och kan leda till nya rekommendationer.

Studien är ett samarbete mellan UCLA i Kalifornien och Aarhus-universitetet i Danmark. Drygt 13 000  danska mammor med barn födda i slutet av 1990-talet undersöktes och resultatet förbluffade forskarna.

Om studien

• Studien har genomförts på 13 159 barn som fötts i Danmark i slutet av 1990-talet. Barnen har följts till sju års ålder.

•  De som haft mammor som under graviditeten använt mobiltelefon led 54 procent högre risk att drabbas av beteendestörningar.

• De led också 25 procent högre risk att få känslomässiga problem, 34 procent högre risk att inte kunna relatera till sina kamrater och 35 procent högre risk att bli hyperaktiva.

• Det räckte med att använda mobiltelefon två eller tre gånger per dag för att risken skulle öka.

Läs mer: Forskning: Mobil kan ge fosterstörningar – metro

Foster påverkas av mobilstrålning

Av Mona Nilsson

Ett egyptiskt forskarlag ställde sig frågan om foster påverkas av strålning från en mobiltelefon. Utgångspunkten var att flera forskningsresultat visar på en negativ påverkan av elektromagnetisk strålning både på hjärtsjukdomar och på kycklingembryons överlevnad.

I en nyligen publicerad studie rapporterar forskare att såväl embryon som nyföddas hjärtan påverkas negativt om modern utsätts för mobilstrålning i 10 minuter1. I studien deltog 90 friska gravida kvinnor och 30 nyfödda barn.

De gravida kvinnorna delades in i tre grupper alltefter graviditetslängden: Grupp I var i vecka 25-30, grupp II var i vecka 31-35 och grupp III var i vecka 36-40.

Hjärtarytmi

Forskarna mätte fostrets och bebisarnas hjärtfunktion när modern hade en mobil i samtalsläge mot örat i 10 minuter. Hjärtfrekvensen hos fostren ökade efter exponeringen för mobilstrålningen, samtidigt som den mängd blod som hjärtat pumpar ut (så kallad cardiac output) minskade. Effekterna var störst ju yngre fostret var och minst hos de nyfödda. Forskarnas slutsats är att gravida kvinnor bör undvika att använda mobilen, särskilt under de första graviditetsveckorna.

– Vår studie visar att exponering för mobilstrålning leder till tachycardi (hjärtarytmi) hos foster, skriver forskarna.

Tachycardi är en normal respons hos hjärtat på stress. Men det kan vara skadligt och även livshotande. Om hjärtat pumpar för snabbt under en längre tidsperiod så förändras balansen mellan syre och koldioxid i blodets hemoglobin. Och hjärtarytmin kan även leda till att blodet pumpas ut mindre effektivt.

Läs mer: Foster påverkas av mobilstrålning – Miljömagasinet

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.