Kinas internetcensur tar oväntad paus under maktkamperna inom partiet

24 mars, 2012 kl. 08:22 | Publicerat i Falun Dafa/Falun Gong, förföljelsen av oliktänkande, IT, Telekom och Media, Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , ,

Matthew Robertson
Epoch Times

Något underligt pågår på Kinas internet. Politiskt känsliga termer som normalt censureras från sökresultat har nu gett länkar till sajter som tills alldeles nyss var blockerats i Kina. Trots att några av dessa fönster till ett friare internet snabbt stängdes noterade observatörer snabbt att det kinesiska kommunistpartiets inre strider nu spridit sig till internet, och resulterat i dessa luckor i censuren.

Det mest iögonenfallande var att sökningar på ord som relaterar till massakern på Himmelska fridens torg och Falun Gong nyligen fungerade. Det statliga våld och den politiska känslighet som är kopplas till dessa termer är fundamentala saker för den kinesiska regimen. De är även kopplade till den tidigare regimledaren Jiang Zemin, vars allierade utgör ena sidan i den fraktionsstrid som nu pågår i partiet.

Mot Jiang står den självutnämnde reformvännen Wen Jiabao, som är den nuvarande regimledaren Hu Jintaos närmsta man och allierade. På Jiangs sida står bland andra hans långvariga allierade, säkerhetschefen Zhou Yongkang och propagandachefen Li Changchun.

Bo Xilai tillhörde också Jiangs gäng. Hans dramatiska fall på den senaste tiden har satt igång en kedjereaktion om spekulationer kring enpartistyrets framtid. Obekräftade rapporter om skottlossning nära partihögkvarteret Zhongnanhai i måndags kväll har också höjt temperaturen i dramat.

Den 21 mars försvann för en kort stund blockeringen av söktermen ”4:e juni” (som syftar på datumet för massakern på Himmelska fridens torg) på Kinas största sökmotor Baidu. Det kom inget meddelande om att sökresultaten var censurerade, och det första som kom upp i träfflistan var att Wen Jiabao vill att händelsen ska ges en politisk upprättelse. Flera sajter som tidigare spärrats gick att komma in på, och den 22 mars var flera fortfarande tillgängliga. Under en period var även söktermer relaterade till Falun Gong inte blockerade.

Internetöppningen kan ses som ett sätt att stödja Wen Jiabaos sak. Nyligen gav han ett tal där han betonade behovet av politiska reformer i Kina och att man inte fick upprepa kulturrevolutionen. Detta tolkades av många som ännu ett led i hans pågående ideologiska och politiska kamp mot partihökar som Bo och Zhou.

I en artikel med titeln ”Wen bereder marken för försoning kring Himmelska fridens torg” rapporterade Financial Times nyligen att Wen tre gånger på olika partimöten på hög nivå föreslagit att domen över Himmelska fridens torg-massakern bör ses över.

”Att släppa igenom nyheter om 4 juni kan hjälpa Wen”, sade Chen Kuide, redaktör på sajten China In Perspective, som är inflytelserik bland kinesiska intellektuella. För Wen handlar det om att stå till svars inför historien, sade Chen.

” Han vill stå på folkets sida, den goda sidan. Han vill inte vara bland Li Peng och de andra [som drev på för att slå ner på studenterna i Peking, reds anm]. Han är smart. Han vet att 4 juni kommer att erkännas i framtiden. Han vill kunna stå till svars inför folket”.

Tre andra termer vars censur delvis släppte var ”Shen Yun Performing Arts”, ”Zhuan Falun” och ”The Epoch Times”. Alla dessa är politiskt känsliga i Kina och strikt censurerade.

Shen Yun är ett klassiskt kinesiskt danskompani som turnerar världen över. Det har visat sin självständighet från den kinesiska regimen genom att ta upp traditionell kinesisk kultur och människorättsfrågor i Kina, något som lett till att kinesiska ambassader intensivt motarbetar det överallt i världen.

Den 21 mars kunde man söka på ”Shen Yun, Performing Arts” (med ett komma emellan) och fick då 21 resultat på både Weibo och Baidu. Om man inte hade ett komma blockerades det vid ett tillfälle, men på kvällen den 22 mars fungerade även det.

Komplexiteten i det kinesiska internetcensursystemet kan ha bidragit till de ojämna resultaten, oavsett om de varit resultatet av direktiv som getts på grund av politiska stridigheter eller ej, sade Ryan Budish, forskare på Harvarduniversitetets Berkman Center for Internet and Society.

”Censur i Kina har väldigt många lager,” skrev han i ett email till Epoch Times. ”Det är svårt att säga vad som händer i Kina med avblockeringen och  återblockeringen av sajter.”

Men http://www.shenyun.us, danskompaniets officiella sajt, var ännu tillgänglig från Shanghai i Kina klockan fem på morgonen lokal tid den 23 mars, enligt Website Pulse, som testar sajter mot den kinesiska ”stora brandväggen”.

Bill Xia, chef på Dynamic Internet Technology, tror inte att det hela kan ha varit ett misstag.

– Någon har varit tvungen att göra något extra, endera på teknisk nivå eller hanteringsnivå för att avblockera en blockerad sida, sade han.

En sajt om Falun Gongs
huvudbok, Zhuan Falun, kom upp som toppresultat på Baidu vid en sökning på det namnet den 21 mars. Den 22 mars var sökningen censurerad, och resultatet innehöll bara partipropaganda och statligt godkända sajter. Den sajt som dök upp som förstaresultat var blockerad i Kina den 22 mars, enligt Website Pulse.

Den brutala förföljelsen av Falun Gong som inleddes av Jiang Zemin var en av de mest framträdande aspekterna av hans tid vid makten. Att termer relaterade till den andliga metoden nu avblockerats mitt under vad som verkar vara en destabiliserande maktkamp är ingen tillfällighet, menar Chen Kuide.

Sökningar efter ”False Fire”, namnet på en dokumentär som producerats av Falun Gong-utövare för att avslöja en av regimen iscensatt självbränning, var inte heller blockerad. Incidenten, som ägde rum 2001, var avsedd att förstöra Falun Gongs rykte och blev en hörnsten i kommunistpartiets kampanj för att attackera och smutskasta metoden.

– Alla vet att Jiang Zemin och Zhou Yongkang fokuserade på att förfölja Falun Gong, särskilt Jiang. Att låta denna information bli sökbar är en attack på Jiang, sade Chen.

Han gav även ett tänkbart skäl till det inträffade.

– Den politiska kampen på högsta nivå är mycket intensiv just nu. Att avsiktligt tillgängliggöra vissa internetsökningar är också ett led i den kampen.

via: Kinas internetcensur tar oväntad paus under maktkamperna inom partiet – Epoch Times

Mer: Regimens språkrör avslöjar förvirring kring Kinas ledningAnnonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.