En kupp utan dess like har nu ägt rum – Ola Wong

29 mars, 2012 kl. 08:28 | Publicerat i Kina, Ola Wongs krönikor, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Ola Wong
SvD:s medarbetare i Kina

Tänk dig att New Yorks polismästare Raymond Kelly plötsligt flyr till Rysslands ambassad i Washington. Han söker asyl, i ett desperat försök att rädda sig undan sin chef. Borgmästare Bloomberg vill nu nämligen mörda Kelly. Polismästaren har hamnat i kläm i en maktkamp i landets högsta topp. Bloomberg var fram till nyligen en av landets hetaste politiska stjärnor, omtalad för populistisk politik och hård kampanj mot brottslighet.

Utanför ambassaden väntar ett uppbåd med NY-poliser som jagat polischefen tillsammans med arméstyrkor. President Obama har beordrat militärerna att ta Kelly till Washington och pumpa honom på komprometterande uppgifter om Bloomberg. Det påstås att NY-poliserna och soldaterna var på gränsen till att ryka ihop över vem som skulle få ta Kelly, när de ryska diplomaterna skickar ut honom.

Nu följer ett politiskt skuggspel, där de stora rörelserna sker i mörkret. När kongressen samlas avsätter de Bloomberg. Under några dagar går det bisarra rykten att Bloombergs allierade, chefen för FBI, förbereder en statskupp i syfte att avsätta president Obama. Stridsvagnar påstås ha rullat in i USA:s huvudstad. Vad tror du hade hänt? Medierna hade gått i spinn. Svensk tv skulle ha sänt dygnet runt utanför Vita huset. Alla hade skickat journalister till USA för att beskriva och analysera utvecklingen.

Men nu så hände just den storyn i Kina. Därför har den i stort sett passerat svenskarna förbi. Jag själv är på resa och har bara levererat en artikel i ämnet. Orsaken till den låga kinabevakningen är att det saknas förståelse för det kinesiska samhället i Sverige, och ibland även på redaktionerna. För att vara intresserad av något måste man veta om att det finns. Och för att veta om att det finns måste man vara intresserad.

Läs mer: En kupp utan dess like har nu ägt rum | Inrikes | SvD

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.