Kinesiska regimens maktkamp förebådar möjlig kollaps

31 mars, 2012 kl. 09:08 | Publicerat i Falun Dafa/Falun Gong, förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Intervju med Greg Autry – författare till boken ”Death by China”

Jenny Liu
Epoch Times

De senaste veckornas händelser har skakat det Kinesiska kommunistpartiet.

Efter att Wang Lijun, Chongqings förre chef för offentlig säkerhet, flydde till det amerikanska konsulatet i Chengdu den 6 februari har det skett en dominoeffekt av maktkamper och allianser som hotar kommunistregimen i grunden.

Den 21 mars höll Kinaexperten och medförfattaren till boken ”Death by China”, Greg Autry, ett tal vid University of California at Irvine, där han förklarade den senaste tidens maktkamper bland partiets ledare och dess inverkan på det internationella samfundet. Epoch Times intervjuade Autry innan talet.

Greg Autry: När det gäller någon som [förre partichefen i Chongqing] Bo Xilai, så vet man att man har med ett gammaldags råskinn att göra; man vet åtminstone var man har honom, medan Kinas nuvarande ledare, Hu Jintao och Wen Jiabao är sådana hala typer. Det är bra att en sådan hök som Bo Xilai har röjts ur vägen, men det övertygar mig inte om att Kina är på väg i en mer demokratisk riktning – det gör mig bara övertygad att de kommer fortsätta att marknadsföra sig på ett sätt som är mer tilltalande för väst.

Jag tror att det faktum att det till och med talats om en inre strid, en potentiell kupp, gör det tydligt att den här regimen är mycket mindre stabil än vad de flesta amerikaner, särskilt amerikanska affärsmän och politiker, är medvetna om, och detta är en risk som USA måste vara medvetet om.

Det faktum att Bo Xilai har sparkats gör det klart att det pågår en intern maktkamp inom kommunistpartiet, och det är bra för amerikanska affärsmän och politiker att veta att den här regimen inte är en stabil regim som vi kan investera politiskt kapital och resurser i.

Jag har inga förhoppningar att det faktum att Bo sparkats indikerar några framsteg för demokrati och mänskliga rättigheter i Kina, jag tror bara det betyder att vi kommer fortsätta ha en regim som är bra på att marknadsföra sig till USA och andra västländer.

Epoch Times: Som läget är nu, tror du att demokrati skulle förändra Kina till det bättre?

Greg Autry: Jag tycker inte att det vi sett hittills gett någon indikation på att det kommer inträffa några positiva förändringar i Kina.

Givetvis har det nuvarande ledarskiktet i Kina talat om framsteg och talat i förskönande ordalag och trevliga fraser, särskilt när man talat till väst, men det sker aldrig några verkliga framsteg. Blockeringen av informationsflödet på internet, censuren, förtrycket av religiösa och av tibetaner pågår ohejdat. Jag tror inte att vi kommer se någon förändring bara för att Bo försvinner från Chongqing.

Det kan komma att bli en förändring lokalt, i den staden. Vi kanske kommer få se ett tillbakadragande av den Maodyrkan som pågick där, men på det hela taget tror jag inte Kina kommer förändras om det inte bryter ut en verklig konflikt som hotar att kullkasta alla i Zhongnanhai [partiets högkvarter i Peking].

Epoch Times: Hur ser du på den amerikanska regeringens roll?

Greg Autry: Jag tror inte det skulle vara särskilt positivt för den amerikanska regeringen att lägga sig i direkt, eftersom jag inte tror att de kan stödja varken den ena eller den andra sidan som tycks inblandade i den här kampen.

Ena sidan gammaldags Maoistdiktatorer, och den andra, den nuvarande regimen, är ett gäng lögnare. Så det finns ingen anledning att stödja någon av dem. USA bör stödja det kinesiska folket och fortsätta vara klara och tydliga med att vi stödjer mänskliga rättigheter och att vi stödjer pressfrihet i Kina. Innan det har blivit verklighet bryr vi oss inte särskilt mycket om hur de slåss inbördes.

Vi måste dock vara klara över att det här är en instabil regim, mycket lik den i Sovjetunionen runt 1990-1991, och det är riskfyllt för amerikanska politiker att investera amerikansk politisk styrka i den här regimen, eller för affärsmän att fortsätta att investera kapital. Vi bör vara medvetna om detta och vi borde tänka om angående hur dedikerade vi är till att samarbeta med den nuvarande kinesiska regimen tills det är stabilt igen.

Jag tycker inte den amerikanska regeringen borde göra så mycket, förutom att försöka vara mycket mer sanningsenliga när det gäller de personer vi för närvarande har att göra med, och det faktum att det finns krafter som bekämpar varann inom deras påstådda enpartisystem. Och på grund av enpartisystemet är det inte möjligt med någon fredlig maktöverföring från en grupp till en annan i Kina.

Så det är tydligt att det förr eller senare kommer ske en icke fredlig maktöverföring, och det kommer vara bra för världsekonomin. Det kanske inte kommer vara bra för det kinesiska folket, och det är troligen inte bra för den amerikanska regeringen att vara involverad där.

Jag tror inte den amerikanska regeringen kan vidta några konkreta åtgärder för att påverka händelserna heller, eftersom det inte finns någon sida i den här situationen man kan stödja, tills dess att en ny kraft kommer fram i Kina, som en jasminrevolution, eller en asiatisk vår om du så vill, … Det finns inte mycket den amerikanska regeringen kan göra förutom att sluta stödja lögnerna som kommer från det kinesiska kommunistpartiet.

Epoch Times: En del kineser vill att den amerikanska regeringen ska avslöja det bevis, vad det nu är, som Wang Lijun tog till konsulatet.

Greg Autry: Jag tror det kommer bli väldigt intressant att få veta varför Wang Lijun var på ambassaden i Chengdu, och jag tycker det är intressant att polisen i Chongqing förföljde honom hela vägen till Chengdu, och att en del amerikaner – till och med politiker och affärsmän – inte vet om det.

Det där är obehagligt: det är inte sådär rättssäkerhet ser ut. Det skulle vara lysande om man fick veta vad han gjorde där. Försökte han verkligen söka asyl i USA? Eller gömde han sig bara för Bo tills det kom folk från Peking för att skydda honom, så han kunde göra sig till ett vittne om Bos plan att genomföra en kupp?

Jag vet inte, men jag tycker att den amerikanska regeringen borde dela med sig av vad de vet. Jag känner till att några kongressledamöter pressade på utrikesdepartementet för att så skulle ske. Jag kommer vara i Washington för att vittna inför utrikesutskottet nästa vecka, och jag kommer absolut meddela vad jag vet till kongressledamöterna. … Jag tror de kommer vara väldigt intresserade av att se till att den informationen når det amerikanska folket och … det kinesiska folket.

Epoch Times: Wang Lijuns chef är Bo Xilai. Bo Xilais chef är Zhou Yongkang, och Zhous chef är Jiang Zemin, som drog igång förföljelsen av Falun Gong. Tror du att den här händelsen i slutänden kommer avslöja Jiangs brott.

Greg Autry: Jag skulle hoppas att vi kommer se sanningen komma ut om Jiang Zemins styre och hans förföljelse av Falun Gong, grundandet av 610-byrån och alla andra saker han gjorde.

Å andra sidan vill den nuvarande regimen inte nödvändigtvis visa vad Hu Jintao har gjort mot tibetanerna, eller andra förföljelser som pågått sedan dess. Jag tror de kommer vara lite försiktiga med att släppa ut information, även om den kan skada deras politiska rivaler. Men man vet aldrig, för kinesiska kommunistpartiet är som en svart låda full med råttor som slåss med varann. Det liknar inget annat politiskt system i världen.

Epoch Times: En del säger att det här kan vara första steget mot kommunistpartiets kollaps. Vad tror du?

Greg Autry: Jag tycker det ser väldigt mycket ut som den situation vi såg i Sovjetunionen 1990-1991, där det fanns hårdföra kommunister som försökte rädda det hårdföra systemet. Gorbatjov hade börjat låsa upp det lite grann. När han inte kunde hålla det låst längre föll hela systemet samman i kaos.

Jag tror det är en möjlighet, men vi vet inte. Det är en svart låda, eftersom kommunistpartiet insisterar på sitt enpartistyre, och vägrar vara transparenta. Det kinesiska folket vet inte vad som pågår, och det är olyckligt.

via Kinesiska regimens maktkamp förebådar möjlig kollaps – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.