Surfplattor i skolorna – en hälsorisk för barn

1 april, 2012 kl. 11:54 | Publicerat i Barn, hållbar utveckling, IT, Telekom och Media, Kropp & Sinne, Miljöfrågor, mobilstrålning, Teknik, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , , ,

Debattörerna: Håll surfplattor och smarta telefoner borta från barnen

Gunilla Ladberg
Lena Hedendahl
Mona Nilsson
Sylvia Lindheim

[…] Europarådet för mänskliga rättigheter uttalade förra året att trådlösa datanätverk inte bör användas i skolorna på grund av de hälsorisker som barnen utsätts för. Europarådet förordar att dess medlemsstater prioriterar trådbunden uppkoppling i skolorna.

Trådlösa datanätverk avger höga nivåer av sådan radiofrekvent strålning som av WHO är cancerklassad i samma kategori som bly och DDT. Bärbara datorer omges dessutom av starka lågfrekventa magnetfält. En ny vetenskaplig rapport konstaterar att nivåerna är så höga att utrustningen aldrig bör hållas nära kroppen.

Det är dock inte bara cancerriskerna vi vill lyfta fram. Minst lika allvarliga är de omedelbara hälsoproblemen. Vi som undertecknat känner till både lärare och elever som – när trådlös teknik införts i deras skolor – drabbats av svår migränliknande huvudvärk, yrsel, hjärtstörningar, utmattning och svårigheter att tänka klart. Det finns också ett antal barn som har fått så svåra symtom att de inte längre kan gå i skolan. Andra barn har snabbt tillfrisknat när de kunnat byta till en skola som inte har trådlösa system.

Allt fler föräldrar sätter dessutom smarta telefoner i händerna på sina barn utan att ha fått information om riskerna. Upprepande studier, från bland annat Göteborgs och Örebro universitet, har visat att mobilanvändning under barndomen ger psykisk ohälsa i form av beteendestörningar, depression, stress, sömnproblem och huvudvärk. Nyligen visade också forskare vid Yale University i USA att exponering under fostertiden leder till bestående beteendestörningar, liknande ADHD, samt försämrat minne.

Läs mer: Surfplattor i skolorna – en hälsorisk för barn | Miljö | Debattämnen | Debatt | Aftonbladet

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.