Pekingtidning blir anslagstavla för maktkampen inom partiet

11 april, 2012 kl. 08:24 | Publicerat i Falun Dafa/Falun Gong, Kina, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Mu Qing
Epoch Times

Med kinesiska kommunistpartiets notoriskt ogenomskinliga struktur finns det inte många sätt för folk att få reda på vad som pågår på högsta nivå. Men i flera årtionden har det funnits en relativt pålitlig barometer: tidningarnas förstasidor.

Denna princip demonstrerades på ett tydligare sätt än vanligt när Beijing Daily den 31 mars förklarade att ”generalsekreteraren inte borde ha den högsta auktoriteten över partiets centralkommitté” och att ”kollektivt ledarskap borde betonas”.

Samtidigt befann sig partiets generalsekreterare Hu Jintao i Kambodja.

Fyra dagar senare, när Hu kommit tillbaka, var det ett annat ljud i skällan. Artikeln om kollektivt ledarskap hade tagits bort från tidningens sajt och i stället hade man en ledarartikel på en framskjuten plats som uppmanade: ”Lägg generalsekreterarens allvarliga instruktioner noggrant på minnet”. Denna fras, liksom ”Låt oss leva upp till generalsekreterarens allvarliga instruktioner” dök upp fyra gånger i den korta artikeln på bara tusen tecken.

Kinesiska analytiker tror att dessa motsägelsefulla ledarartiklar, som markerar tydlig politisk ståndpunkt, är ett sätt att bedöma elitens kamp på partiet högsta nivå. Sedan Wang Lijun, Chongqings före detta polischef som försökte hoppa av till det amerikanska konsulatet i februari, och stadens partichef Bo Xilai sparkades, har maktkampen mellan två motsatta fraktioner i partiet intensifierats.

Artikeln i Beijing Daily den 31 mars skrevs av Wang Yunsheng, biträdande professor i marxistiska studier vid Renminuniversitetet i Kina. Titeln var ”När började vårt parti kalla den högste ledaren för ‘generalsekreterare”.

I den sista delen
av artikeln skrev Wang: ”Vårt parti har alltid betonat och genomfört kollektivt ledarskap. Fastän generalsekreteraren innehar den högsta ledarskapspositionen i partiet är det inte det samma som det högsta ledarskapet”.

Wang citerade partiets stadgar för att stärka sin argumentering. Hans poäng var att generalsekreterarens roll bara är att ”leda det dagliga arbetet i sekretariatet och hålla möten inom partiet”.

Det faktum att Beijing Daily publicerade denna artikel är signifikant, menar analytiker. Pekings partichef är Liu Qi, som är en del av förre ledaren Jiang Zemins fraktion. Jiang – som nu tycks ligga på sin dödsbädd – stödde den nu sparkade Bo Xilai, och även partiets högste ledare för landets interna säkerhet, Zhou Yongkang. Analytiker tror att Liu Qi kan ha försökt att förse Zhou med ideologiskt stöd från de bakre leden med en vältajmad ledarartikel.

Liu Qis stöd för Jiang Zemin syns mest tydligt i hans ansträngningar att förfölja utövare av den andliga metoden Falun Gong. Jiang drog igång kampanjen 1999 och befordrade kadrer som Bo Xilai och Zhou Yongkang, som skulle komma att genomföra den pålitligt. Han såg till att placera dessa kadrer i Politbyråns ständiga utskott för att upprätthålla kampanjen och hindra hans politiska arv från att upphävas.

Kinesiska läsare noterade de motstridiga ledarartiklarna och kommenterade dem ingående. ”Jag är så förbryllad att det snurrar i huvudet”, skrev en läsare på mikrobloggen Sina Weibo.

Bloggaren Wang Xinfeng skrev: ”Dessa artiklar har hjälpt mig förstå att de så kallade ryktena om maktkamper i själva verket är högst sanna”. En tredje kommentator skrev helt enkelt bara: ”En tornado är på väg”.

via Pekingtidning blir anslagstavla för maktkampen inom partiet – Epoch Times

Mer i detta ämne:

….

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.