Peking vågar väcka minnen av den 4 juni

12 april, 2012 kl. 15:16 | Publicerat i Kina, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Reformistiske partiledaren Hu Yaobangs minne hedras plötsligt i statlig media

Matthew Robertson
Epoch Times

Som ett tecken på att kommunistpartiets ledare Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao är beredda att väcka upp det kinesiska folkets länge kuvade hopp om politiska reformer, publicerade dussintals kinesiska tidningar nyligen minnesartiklar om den förre partiordföranden Hu Yaobang som var Wens mentor och urtypen för en reformistisk partikader.

Hu Yaobangs död den 15 april 1989, och hur den uppmärksammades, var den huvudsakliga gnistan som tände de massiva protesterna som slutade med massakern på Himmelska fridens torg den 4 juni samma år. Hus namn har alltid associerats med massakern och har därför till stor del ignorerats eller sopats under mattan av officiell media.

Anledningen till den senaste rapporteringen är Qingmingfestivalen i Kina, som vanligen infaller den  4 eller 5 april då kineserna hedrar sina döda familjemedlemmar och besöker och städar deras gravar.

I en artikel i China News Service, som är kommunistpartiets språkrör utanför Kina, hyllades Hu. Artikeln hade titeln ”Hu Yaobangs grav under Qingmingfestivalen: Död sedan länge, men ihågkommen av massorna” och dök upp i andra kinesiska medier och delades mycket på de större nyhetsportalerna.

Hu var ansvarig för den politiska rehabiliteringen av hundratusentals personer som förföljts eller stämplats som klassfiender av Mao, och han arbetade ivrigt för politiska och ekonomiska reformer innan han rensades ut för sin ”slapphet” när det gällde att bekämpa ”borgerliga element” 1987.

Qingming, som också är känd som ”gravsopningsfestivalen” har allvarliga politiska undertoner i Kina. 5 april-rörelsen, då hundratusentals personer samlades på Himmelska fridens torg för att sörja Zhou Enlai och gå till angrepp mot ”De fyras gäng”, samt demokratiprotesterna där 1989, har båda kopplingar till högtiden.

I artikeln står att att över 80 kommunistledare och 200 kadrer på provinsiell och ministeriell nivå hade kommit till hans grav för att visa sin respekt för Hu kring den 23:e årsdagen av hans död.

– Denna storskaliga minnesaktivitet är ett sätt för Hu Jintao och Wen Jiabao att slå mot Bo Xilais kulturrevolutionsliknande politik, sade den politiske kommentatorn Zhang Tianliang i en intervju.

Zhang trodde att Zhou Yongkang, ledaren för Kinas interna säkerhet och allierad med Bo Xilai, den nyligen sparkade före detta partichefen för Chongqing, också kommer att lägga märke till detta.

Om man betraktar det hela genom den pågående politiska maktkampen är Hu Yaobang det reformistiska lägrets förebild. Han var även Wen Jiabaos mentor, och Wen försöker efterlikna Hu. Denna uppmärksamhet ger större prominens till dessa reformistiska teman, men Zhang sade att det återstår att se om detta kommer omsättas i konkreta handlingar, som pressfrihet, att förföljelse av religiösa upphör och att arbetslägren avskaffas.

– Hus och Wens prioritet ligger på att samla poäng hos det internationella samfundet och sätta press på de hårdföra elementen inom kommunistpartiet. De vill vara säkra på att hökar som Bo och Zhou Yongkang inte agerar förhastat, sade Wen Zhao, som är kommentator på New York-baserade NTD Television.

Ett mikroblogginlägg med anledning av rapporteringen som delats mycket på internet i Kina lyder: ”Vad är nu detta för vind som blåser?”

Rapportering av Xue Fei och research av Ariel Tian.

via Peking vågar väcka minnen av den 4 juni – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.