Kina kopplar greppet och världen blundar

16 april, 2012 kl. 06:53 | Publicerat i Kina, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Av Jonas Fröberg Reporter| Näringsliv | SvD

Kina siktar mot världsherravälde. Samtidigt går utvecklingen av mänskliga rättigheter åt fel håll. Frågan är vad som händer om vi får ett nytt Himmelska fridens torg samtidigt som Kina kopplar greppet om världsekonomin.
[…]

Lektion 1 för ekonomijournalister lyder: Follow the money. Alltså, varifrån kommer pengarna?

Kina har i dag på världens största valutareserv, nära 3 200 miljarder dollar som kan användas för att behålla och utöka makt i världen.

Det görs nu. Och allt tycks ingå i en större plan.
Peking äger runt halva USA:s utlandsskuld vilket motsvarar en tiondel av dess enorma statsskuld. USA behöver nu, som en heroinist sitt fix, fortsatta Kinalån för att kunna fortsätta betala räntor på sin statsskuld

Dessutom öser Kina in pengar i kol och olja i Afrika och andra delar av tredje världen.

Samtidigt är statliga och privata kinesiska företag ute på en global investerings- och uppköpsrunda. Geelys köp av Volvo är bara ett litet exempel. Lagom till andra advent i fjol skapade Kinas centralbank två nya investeringsfonder för satsningar i Europa och USA. Sammanlagt shoppingkapital: 2 100 miljarder kronor, mer än 50 gånger så mycket som den svenska årliga försvarsbudgeten.

Klopeti, klopeti: Sedan kom Kinas premiärminister Wen Jiabao inridande i full galopp liksom en riddare på vit häst till Bryssel efter jul.

Som räddaren av Europa.

EU-kommissionens ordförande Barroso skrapade med fötterna och bad vördsamt om stöd till EU:s krisfonder. Wen Jiabao svarade med ett artigt leende och ett vagt ja i mitten av februari. Nu håller han hela Europa på halster under april månads slutförhandlingar.

Kinas ekonomi har vuxit rekordsnabbt och är i dag världens andra största efter USA. Enligt beräkningar från IMF tar Kina över tätplatsen inom fem år.

Lägg till att det växande Kina är väldens mest lukrativa marknad. De kostymklädda direktörerna från väst tar omsorgsfullt på sig tjocka skygglappar och hörselkåpor. De vill nämligen slippa höra och se framgångssagan Kinas beckmörka baksida.

Låt oss titta på den.

Läs mer: Kina kopplar greppet och världen blundar | Näringsliv | SvD


Kommentar av Giorgios Jakes till artikeln:

”Här om dagen promenerade jag runt på Atens gator och upptäckte att en massa Kinesiska affärer hade öppnat på de absolut bästa affärsgatorna i staden. Kinabutikerna var till ytan jätte stora och sålde krimskrams så som billiga ficklampor och fiskespön i en salig röra med verktyg, kläder, skor, smink och parfym m.m, och allt var billigt som attan för att slå ut de inhemska butikerna. Då jag vet hur dyra dessa affärslokaler är, ställde jag mig frågan hur de kan ha råd med dessa butiker? Av nyfikenhet tog jag reda på det -LÄS OCH HÄPNA:

Tusentals butiker över hela Grekland hyrs av den Kinesiska staten och inte av kineserna som driver dem. Samtliga anställda är kineser och de är anställda av den kinesiska ambassaden, och således är de ambassad anställda, utan att ha ett enda dokument från EU att de får vistas och arbeta inom EU’s gränser och kan sändas hem omgående av den Kinesiska ambassaden om de inte gillar deras arbetsförhållanden. Detta är nu på prov och ska spridas till övriga EU. Du förstår vad detta innebär för Svenska storföretag.”

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.