Gamla kinesiska hemligheter för ett långt liv

21 april, 2012 kl. 08:45 | Publicerat i Kinesisk kultur, Kropp & Sinne | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Kan Zhong Guo

Kineserna är kända för att leva länge. De gamla kineserna trodde på fem saker som man behöver göra för att uppnå ett långt liv. Det kan verka besvärligt att göra de här sakerna men de är bra både för kropp och själ och kan hjälpa en att slappna av. De kan också förbättra sömnens kvalité och göra det möjligt att arbeta full av energi.

Att promenera

Det sägs att tio till tjugo minuters lugn promenad per dag kan föra blodcirkulationen till kroppens yta och därigenom hjälpa hudens underhåll efter att man somnat.

Innan du somnar undvik att läsa nyheter eller att tänka på stora problem när du lagt dig, eftersom det är nödvändigt att minska hjärnaktiviteten. Det får en att somna snabbt.

Fotmassage

I Kina finns ett talesätt om fördelarna med att ta hand om sina fötter: ”Att tvätta fötterna med varmt vatten är mycket mer effektivt än att ta sömnpiller när det är dags att gå och lägga sig”. ”Om man vill skydda ett träd, borde du skydda rötterna; om man vill skydda en person, borde man skydda hans eller hennes fötter”.

Många västerländska vetenskapsmän inom medicinen ser på fötterna som ”kroppens andra hjärta” eller ”hjärtats pump.” Alla framhåller de vikten av fotvård.

Kinesisk medicinsk vetenskap tror att det finns fler än sextio akupunkturpunkter på fötterna, med starka band till de inre organen. Om man tvättar fötterna i varmvatten (40-50°C) och masserar fotsulorna och tårna så kan man främja blodcirkulationen, få musklerna att slappna av och balansera yin och yang i kroppen. Det här kan också hjälpa sårläkning och att bibehålla hälsan för äldre människor.

Vädring

Det är viktigt att ha frisk luft i sovrummet, även när det är blåsigt eller kallt ute. Man kan ändå öppna fönstren en liten stund, särskilt innan man går och lägger sig. Frisk luft hjälper en att sova gott om natten. Täck inte huvudet när du sover.

Borsta tänderna och tvätta sig

Det är viktigare att borsta tänderna innan man går och lägger sig än på morgonen. Inte bara hjälper det till att få bort avlagringar från tänderna utan det skyddar dem också så att man kan sova gott på natten.

Det är också bra att tvätta ansiktet och kroppen innan man gör sig i ordning för sängen. Det håller huden ren och hjälper en att slappna av och sova bra.

Borsta håret

Forntida vetenskapsmän inom kinesisk medicin hittade många akupunkturpunkter på huvudet. Medan man borstar håret kan man massera och stimulera akupunkturpunktena att öppnas, lindra smärta och ge klarare ögon.

Det sägs att det är nyttigt att massera hårbotten med händerna två gånger om dagen, på morgonen och på kvällen, tills den är varm och rosig. Att massera hårbotten kan underlätta blodflödet till huvudet, förbättra tanken och hjärnans minneskapacitet, främja näringsflödet till hårsäckarna, minska håravfall, ta bort trötthet från en utmattad hjärna och göra det lättare att somna.

via Gamla kinesiska hemligheter för ett långt liv – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.